Σύμφωνα με τον πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Ενωσης Ανωνύμων Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΑΕΔΑΔΠ) και επικεφαλής της FPS, Τάσο Πανούση, οι συναινετικές λύσεις (amicable solutions) θα εφαρμοστούν ολοένα και περισσότερο το προσεχές διάστημα και δη σε περιπτώσεις εξασφαλισμένων δανείων (στεγαστικά και επιχειρηματικά).
«Σε αντίθεση με τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους το contamination effect, να μη δημιουργήσουν, δηλαδή, πρόβλημα και στο ενήμερο χαρτοφυλάκιό τους, οι servicers μπορούν να προτείνουν πιο βιώσιμες ρυθμίσεις, που θα έχουν στο επίκεντρο το ακίνητο», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους.
Εθελοντικές παραδόσεις
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Cepal, Περικλής Κιτριλάκης, ενώ η επικεφαλής της Thea Artemis, Ειρήνη Μαραγκουδάκη, αποκάλυψε πως μεγάλο μέρος των εισπράξεων έχει προκύψει από εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων.
«Σε σύνολο χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ, οι ανακτήσεις αφορούν σε 48 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Οι πελάτες συνεργάζονται, θέλουν να βρουν λύσεις. Εάν υπάρχουν ακίνητα, τότε αυτά είναι ένα μέσο προς αυτή την κατεύθυνση. Σαφώς όλα γίνονται συναινετικά».
Πρόταση στους δανειολήπτες να μετακομίσουν σε ακίνητο μικρότερης αξίας, αναλαμβάνοντας τόσο τα έξοδα της μετακόμισης όσο και τις εγγυήσεις δύο μηνών, απευθύνει ήδη η UCI Hellas. «Γνώμονάς μας είναι η όποια διαδικασία να γίνεται με αξιοπρέπεια για την οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου», υπογραμμίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Αρης Αρβανιτάκης.
Οι επιλογές
* Εθελοντική παράδοση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης, ο οποίος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους αποπληρωμής ενυπόθηκου δανείου, παραχωρεί οικειοθελώς την κυριότητα του υπέγγυου ακινήτου. Στη σχετική συμφωνία διατυπώνεται σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπολοίπου.
* Μετατροπή σε ενοικίαση/χρηματοδοτική μίσθωση: O δανειολήπτης μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου υπογράφοντας σύμβαση ενοικίασης/χρηματοδοτικής μίσθωσης, η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα μίσθωσης του ακινήτου για ορισμένη ελάχιστη χρονική περίοδο.
* Εθελοντική εκποίηση ενυπόθηκου ακινήτου: O δανειολήπτης προβαίνει οικειοθελώς σε πώληση του υπέγγυου ακινήτου σε τρίτο. Στην περίπτωση που το τίμημα της πώλησης υπολείπεται του συνόλου της οφειλής ακολουθεί διαγραφή της εναπομένουσας οφειλής.
* Ανταλλαγή με άλλο ακίνητο μικρότερης αξίας: Ο δανειολήπτης συναινεί να μετακομίσει σε ένα μικρότερο σπίτι, «κουρεύοντας» αντίστοιχα και το δάνειό του.
Οι… παίκτες
«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 20 δισ. ευρώ, διαχειρίζονται σήμερα οι 17 εταιρίες, οι οποίες έχουν αδειοδοτηθεί και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) βάσει του ν. 4354/2015, απασχολώντας περισσότερα από 2.000 άτομα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η επίμαχη αγορά θα… αυγατίσει το προσεχές διάστημα «αγγίζοντας» τα 50 δισ. ευρώ. «Ολες οι τράπεζες έχουν περάσει δύο κύκλους πωλήσεων, ως επί το πλείστων ανεξασφάλιστων δανείων. Αυτό, το οποίο θα δούμε σίγουρα τη διετία 2019 – 2020 είναι αυτοί οι κύκλοι να πηγαίνουν στα εξασφαλισμένα», σχολίασε σχετικά ο κ. Πανούσης, υπενθυμίζοντας πως προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν τα σχέδια τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) όσο και της ΤτΕ, για τις τιτλοποιήσεις.
Στο μεταξύ, στην «ουρά» για άδεια από την εποπτική αρχή βρίσκονται ακόμη πέντε εταιρίες, ανεβάζοντας τον αριθμό των servicers σε 22. Ο… συνωστισμός αναγκάζει στελέχη της αγοράς να μιλούν ήδη για απορροφήσεις «των Δαυίδ». Υπενθυμίζεται πως τις πρώτες έξι θέσεις από πλευράς… κινητικότητας καταλαμβάνουν οι εξής:
* Eurobank FPS: Είναι η δεύτερη εταιρία που έλαβε άδεια από την ΤτΕ τον Μάρτιο του 2017. Μετά την τιτλοποίηση των δανείων, που προβλέπεται στο σχέδιο συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia, η FPS θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία κόκκινων δανείων, με την αποτίμησή της να υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.
* Cepal Hellas: Αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank. Είναι η πρώτη εταιρία διαχείρισης κόκκινων δανείων, που έλαβε άδεια από την ΤτΕ στα τέλη του 2016, ενώ έχει υπό διαχείριση δάνεια έξι δισ. ευρώ.
* QQuant: Η θυγατρική της Qualco ανέλαβε -για λογαριασμό της κοινοπραξίας Intrum και Carval- τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου «Earth» της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 5,2 δισ. ευρώ. Αυτό περιλάμβανε 304.000 μη εξυπηρετούμενα καταναλωτικά δάνεια (1,1 δισ. ευρώ), καθώς και απαιτήσεις από κάρτες (500 εκατ. ευρώ) και δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις περίπου 200.000 δανειοληπτών, τα οποία δεν διαθέτουν εξασφαλίσεις.
* Β2Kapital: Είναι μέλος του νορβηγικού B2Holding Group και στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει σχεδόν σε όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες εξαγοράς χαρτοφυλακίων, που έχουν διενεργηθεί, ενώ έχει ηγηθεί διαδικασιών πώλησης και έχει υλοποιήσει εξαγορές χαρτοφυλακίων, ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη δημιουργία ενός κοινού επενδυτικού σχήματος (co-investment structure) για το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων «Venus».
* Thea Artemis: Εχει μετόχους την Attica Bank και τις Aldridge & DDM και διαχειρίζεται NPLs (καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων), ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας της διαχείρισης έχει οριστεί στα 10 χρόνια, με την Τράπεζα Αττικής, ωστόσο, να διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης.
* CERVED: Ο ιταλικός όμιλος μπήκε δυνατά στο… παιχνίδι της διαχείρισης, αποκτώντας τη Eurobank Property Services και τις θυγατρικές της σε Ρουμανία και Σερβία. Το τίμημα ορίστηκε στα οκτώ+πέντε εκατ. ευρώ «εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα και προϋποθέσεις στο χρονικό πλαίσιο μέχρι το 2023».
Από την έντυπη έκδοση