Οι δικαστές του ΣτΕ, ωστόσο, είναι πιθανό να ανατρέψουν το εννεάμηνο καθώς εκκρεμεί μια ακόμη γνωμοδότησή τους (εδώ και σχεδόν 18 μήνες) για το αν είναι συνταγματικός ή όχι ο νόμος Κατρούγκαλου.
Τα σημεία αντισυνταγμτικότητας στα οποία καλούνται να αποφανθούν οι ανώτατοι δικαστές της χώρας είναι, πρώτον, αν οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς μηχανικούς, δικηγόρους και αγρότες θα πρέπει να είναι στο 20%, ή 13,3%, και, δεύτερον, αν είναι συνταγματικά ορθή η μείωση των συντάξεων μέσω του επανυπολογισμού τους και τη χορήγηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, την οποία δεν την έχουν δει ακόμη οι συνταξιούχοι γιατί το υπουργείο κρύβει τα μηνιαία ενημερωτικά σημειώματα για να μη δουν οι συνταξιούχοι πόσα τους κόβει ο νόμος Κατρούγκαλου και πόση είναι η προσωπική διαφορά από 1/1/2019.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Εάν το ΣτΕ βγάλει «λάδι» το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και πει ότι είναι συνταγματική η μείωση συντάξεων και η χορήγηση της μείωσης αυτής με το τρικ της προσωπικής διαφοράς που θα βαίνει μειούμενη μετά το 2023, τότε το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να καταβάλει σε όλους τους συνταξιούχους που είχαν περικοπές από τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 τα αναδρομικά για το διάστημα που ξεκινά από τη σύνταξη μηνός Αυγούστου 2015, που την πληρώθηκαν Ιούλιο του 2015, ως και τη σύνταξη μηνός Απριλίου 2016, που την πληρώθηκαν Μάρτιο 2016. Δηλαδή, θα πρέπει να πληρώσει αναδρομικά 9 μηνών, γιατί στην περίπτωση που το ΣτΕ πει ότι είναι συνταγματικός ο επανυπολογισμός, αυτό θα σημαίνει ότι από τις 13 Μαΐου 2016, που ισχύει ο νόμος 4387, οι παράνομες μειώσεις ενσωματώθηκαν στις επανυπολογισμένες συντάξεις και δεν οφείλονται άλλες επιστροφές.
Αν τώρα το ΣτΕ πει ότι είναι αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός γιατί μειώνει εκ νέου τις παλιές συντάξεις παρότι εφαρμόζει το τρικ της προσωπικής διαφοράς που θα σβήνει στα επόμενα χρόνια, τότε τα αναδρομικά των συνταξιούχων ξεκινούν από Ιούλιο 2015 και φάνουν μέχρι και σήμερα! Και σε κάθε περίπτωση, οι αξιώσεις για επιστροφές χρημάτων πιάνουν μια γεμάτη περίοδο 3,5 ετών, δηλαδή Ιούλιο 2015 ως Δεκέμβριο 2018. Σε αυτή την περίοδο, άλλωστε δίνουν, αναδρομικά τα δικαστήρια στα οποία έχουν προσφύγει και προσφεύγουν μαζικά οι συνταξιούχοι για να μη χάσουν τα παρανόμως -όπως είπε το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015- παρακρατηθέντα ποσά από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093.
Από το ρεπορτάζ που αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» υπάρχει και μια νέα εκδοχή που είναι παραδεκτή στις αποφάσεις των δικαστηρίων μέχρι τώρα. Σύμφωνα με αυτή, ακόμη και αν το ΣτΕ βγάλει συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου, τότε η κυβέρνηση ναι μεν θα έχει νομικό έρεισμα να τάξει αναδρομικά μόνο για 9 μήνες σε όλους όσοι έχουν τις παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093, πλην όμως όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ή σκοπεύουν να προσφύγουν, και δικαιωθούν (όπως ήδη συμβαίνει), τότε θα πάρουν και τη διαφορά αναδρομικών πέραν των 9 μηνών που θα τους επιδικάσουν τα δικαστήρια. Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, το μίνιμουμ των επιστροφών θα πρέπει να θεωρείται το εννεάμηνο και το μάξιμουμ το διάστημα των 3,5 ετών ή και παραπάνω.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου