Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έκθεση εσωτερικού ελέγχου, βασικά σημεία του οποίου αποκαλύπτει η ιστοσελίδα BankingNews, οι χορηγήσεις προς τον ομώνυμο όμιλο εκτοξεύτηκαν, από 49,1 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2014, σε 108,7 εκατ. ευρώ στις 22/7/2016. Μέσα σε ενάμιση χρόνο, δηλαδή, τα υπόλοιπα δανείων των εταιριών συμφερόντων Χρήστου Καλογρίτσα αυξήθηκαν κατά 59,6 εκατ. ευρώ.
Γκρίζες ζώνες
Υπενθυμίζεται ότι το 2016 μικτά κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του SSM, που ανέλαβαν να καταγράψουν τις «γκρίζες ζώνες» στις επαφές της Τράπεζας με τον εργολάβο, εντόπιζαν παράνομες και παράτυπες πρακτικές από την πλευρά των υπευθύνων της Τράπεζας Αττικής, αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις από την πλευρά του επιχειρηματία. Ταυτόχρονα, το πόρισμα επισήμαινε ότι οι εξασφαλίσεις των δανείων ήταν ανεπαρκείς έως χαριστικές και βασίζονταν κυρίως στην ανάληψη δημοσίων έργων.
«Οι απίθανες πρακτικές στην Αττικής δεν εξαντλούνται στο τέλος του 2016, αλλά συνεχίζονται και έως το 2018, παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2017 υπεβλήθη business plan από πλευράς του εργολάβου (το εκπόνησε η Planet), βάσει του οποίου οι υποχρεώσεις στο τέλος του 2017 θα είχαν μειωθεί στα 99,2 εκατ. ευρώ, από 105,95 εκατ. ευρώ που ήταν στην αρχή του έτους», επισημαίνει η ιστοσελίδα και συνεχίζει: «Οι υποχρεώσεις, όμως, αντί να μειωθούν αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2018 στα 119,06 εκατ. ευρώ, με το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων να αυξάνεται στα 91,34 εκατ. ευρώ, από 76,14 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016».
ECOFIN: Μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης η απορρόφηση θα φτάσει στο 64%
Αύξηση ορίων
Επιπλέον χρηματοδότηση, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, ενέκρινε το Δ.Σ. της Attica Bank, ανεβάζοντας το επιτρεπόμενο υπόλοιπο του επιχειρηματία στα 111,5 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, «τα στελέχη της Ανώτατης Επιτροπής Πιστοδοτήσεων (Αθανάσιος Τσάδαρης, Ιωάννης Τσακιράκης, Ιωάννης Αννινος, Κωνσταντίνος Λουκρέζης και Μιχάλης Ανδριώτης) προχώρησαν στις εγκρίσεις για αύξηση των ορίων Καλογρίτσα μετά από εισηγήσεις της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ειδικών Λογαριασμών και της Υποδιεύθυνσης Πιστοδοτήσεων Επιχειρήσεων, οι οποίες όμως είχαν τραγικές ελλείψεις, που απέκρυπταν πραγματικά γεγονότα, τα οποία επιβάρυναν τη θέση των εταιριών Καλογρίτσα».
Προσημειώσεις… μαϊμού
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η αξία των προσημειωμένων ακινήτων υπολογιζόταν με βάση το ποσό που δύναται να καταβάλει ο αγοραστής λόγω των ιδιαίτερων και μοναδικών χαρακτηριστικών αυτών. «Υπάρχουν προσημειώσεις στις οποίες αποδίδεται συνολική αξία 25,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 20,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε “ειδική αξία” ακινήτων (ένα στη Νέα Σμύρνη και τρία στη Σαρωνίδα) από την εταιρία Geoaxis, που δεν συνεργάζεται με την τράπεζα», υπογραμμίζει το BankingNews.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]