Συγκεκριμένα, μέχρι τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί οπωσδήποτε οι ακόλουθες φορολογικές διαδικασίες:
1) Υποβολή δηλώσεων και πληρωμή φόρων για μεταβιβάσεις ακινήτων: Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα σε περιοχές όπου από την 1η-1-2019 αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) και να έχουν πληρώσει εφάπαξ τους αναλογούντες ΦΜΑ μέχρι την 31η-12-2018. Οι φορολογούμενοι αυτοί πρέπει να ολοκληρώσουν πριν από την είσοδο του νέου έτους τις διαδικασίες αγορών ακινήτων, προκειμένου να αποφύγουν την αύξηση του ΦΜΑ, που θα προκαλέσει η άνοδος των αντικειμενικών αξιών.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση φόρου μεταβίβασης πρέπει να υποβληθεί από τον αγοραστή του ακινήτου στην αρμόδια ΔΟΥ σε δύο (2) αντίτυπα, ένα εκ των οποίων θα κρατηθεί από τον υπάλληλο της ΔΟΥ και το δεύτερο, αφού βεβαιωθεί για την ακρίβεια της αντιγραφής, θα παραδοθεί στο συμβαλλόμενο.
Ο φόρος που προκύπτει από τη δήλωση πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ σε υποκατάστημα τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ με τη χρήση κωδικού πληρωμής.
Στις περιοχές που εφαρμόζεται το σύστημα των αντικειμενικών αξιών, κατά την υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ, ο φορολογούμενος υποχρεούται να αναγράψει σε αυτήν την αντικειμενική αξία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου, βάσει της οποίας καταβάλλει εφάπαξ το φόρο που αναλογεί. Σε περίπτωση που το τίμημα είναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής αξίας, ο φόρος υπολογίζεται επί του τιμήματος.
O φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου ή του εμπραγμάτου επί του ακινήτου δικαιώματος.
2) Υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» οχημάτων: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορούν από το νέο έτος, επειδή θέλουν να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρέπει μέχρι 31-12-2018 να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Συγκεκριμένα, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31-12-2018:
α) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2019.
β) Οσοι φορολογούμενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019. Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2010 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2019. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
γ) Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2019. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2020 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους.
Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά
Κάθε φορολογούμενος που ενδιαφέρεται να υποβάλει δήλωση «ακινησίας» και να καταθέσει τις πινακίδες του Ι.Χ. αυτοκινήτου του στη ΔΟΥ οφείλει να προσκομίσει:
α) την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος
β) τις πινακίδες κυκλοφορίας
γ) φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2018 (του φορολογικού έτους 2017), από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2018
ε) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία πρέπει:
– να αναφέρεται ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο
– να αναγράφονται τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του οχήματος
στ) αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.
Επιπλέον, ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει και να υποβάλει δήλωση ακινησίας στην οποία θα αναγράψει τα ακόλουθα στοιχεία:
- Επώνυμο ή επωνυμία
- Ονομα
- Ονομα πατρός
- Επάγγελμα
- ΑΦΜ
- Διεύθυνση κατοικίας
- Αριθμό κυκλοφορίας αυτοκινήτου
- Είδος και χρήση (Ι.Χ., επαγγελματικό κ.λπ.)
- Τόπο ακινησίας
- Περιφέρεια αστυνομικού τμήματος
- Ημερομηνία έναρξης ακινησίας
- Λόγους που προκάλεσαν την ακινησία.
Οι πινακίδες παραμένουν στη ΔΟΥ για χρονικό διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.
3) Υποβολή δηλώσεων φόρου δωρεών-γονικών παροχών χρηματικών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2018 περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμενα από δωρεές ή γονικές παροχές πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες ΔΥΟ δηλώσεις για τις συγκεκριμένες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31-12-2018 θα μπορούν να επικαλεστούν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμένων δωρεών-γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2019 και να αποφύγουν την καταβολή υπέρογκων ποσών φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων που μπορεί να τους προσδιορίσει η εφορία.
4) Εφάπαξ εξόφληση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων, των μοτοσικλετών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2019.
Τα ποσά των τελών κυκλοφορίας του έτους 2019 κυμαίνονται από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι 31-10-2010. Για όσα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνονται από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα. Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνονται από 75 έως 1.490 ευρώ ανάλογα με το μικτό τους βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνονται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31-10-2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η-11-2010, τα τέλη υπολογίζονται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ.Χ. τα τέλη κυμαίνονται από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμα, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά), τα τέλη κλιμακώνονται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων από 210 έως και 595 ευρώ.
Η εξόφληση των τελών πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων ή μέσω e-banking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛ.Τ.Α., οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια από τους λογαριασμούς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.
Κάθε υπόχρεος, για να εκτυπώσει το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2019, πρέπει να μεταβεί στη σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στο σύστημα TAXISnet, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ηλεκτρονική διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι η εξής:https://www.aade.gr/polites/ochemata/tele-kyklophorias-choris-kodikoys-taxisnet
Τα τέλη κυκλοφορίας θα επιβαρύνουν πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενους με το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη εμπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με διπλάσια τέλη, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου ισόποσου των οφειλόμενων τελών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]