Το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται ότι βρήκε κάποια συμβιβαστική λύση με τους θεσμούς, οι οποίοι απαιτούσαν φορολόγηση της τάξης του 80% στα «κρυφά» εισοδήματα, που θα αποκαλυφθούν.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
Φορολόγηση «σκιώδους» φιλοξενίας: Αναφέρεται στην παροχή προς ενοικίαση σπιτιών ή δωματίων μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, με το ΥΠΟΙΚ να προκρίνει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού μητρώου για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέξουν να τα εκμεταλλευθούν με αυτόν τον τρόπο. Οι ιδιοκτήτες θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν τον αριθμό μητρώου τους σε κάθε online καταχώρηση που κάνουν για το ακίνητό τους, ενώ η εταιρεία η οποία φιλοξενεί την πλατφόρμα θα στέλνει όλα τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες οφείλουν να χρησιμοποιούν κάρτες (πιστωτικές ή χρεωστικές) προκειμένου να συλλέξουν τις απαραίτητες αποδείξεις και να «κτίσουν» το αφορολόγητο τους. Από την 1η Οκτωβρίου 2017 από την εφορία θα γίνονται δεκτές μόνο αποδείξεις που έχουν «μαζευτεί» με αυτόν τον τρόπο. Όμως το κτίσιμο του αφορολόγητου που πρέπει να επιτύχουν, εξαρτάται και από τα εισοδήματα των φορολογουμένων.
Έτσι για εισοδήματα των 8.636 ευρώ (για φορολογούμενο χωρίς παιδιά), 8.863 ευρώ (φορολογούμενος με ένα παιδί), 9.090 ευρώ (φορολογούμενος με δύο παιδιά) και 9.545 (φορολογούμενος με τρία ή περισσότερα παιδιά), θα πρέπει να έχει μαζευτεί σε αποδείξεις το 10%. Για εισοδήματα από 9.545 έως 20.000 ευρώ το 15%, για εισοδήματα 20.001 έως 40.000 ευρώ το 20% και για εισοδήματα άνω των 40.001 το 30%.
Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων: Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με την παροχή κινήτρων θα οδηγήσει τους φορολογούμενους να αποκαλύψουν εισοδήματα που έχουν αποκρύψει, αλλά ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς το ακριβές ύψος της φορολόγησής τους. Το πιθανότερο είναι ότι ο συντελεστής θα διαμορφωθεί κοντά στο 50%.