Σε πολεμικό κλίμα και χωρίς ορατό ορίζοντα ολοκλήρωσης αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα οι απευθείας διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την «ουρά» της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με τα «αγκάθια» να είναι πολλά και τον χρόνο να ξεπεραστούν λίγο.
Οι δανειστές έστειλαν μέσω της Handelsblatt μήνυμα ότι η Αθήνα έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων. Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα φιλοξενούσε δήλωση αξιωματούχου της ΕΕ που έλεγε ότι το άτυπο Eurogroup της Μπρατισλάβας δεν αναμένεται να εγκρίνει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, μπορεί να υπάρχει επίσημο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτουμένων, ωστόσο είναι προφανής η καθυστέρηση, δεδομένου ότι έχουν περάσει περίπου 2,5 μήνες από την εκταμίευση της πρώτης δόσης των 7,5 δισ. ευρώ και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας (EWG) του Εurogroup, την περασμένη εβδομάδα, το διάστημα που μεσολάβησε από την παραπάνω απόφαση δεν έγιναν πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη χώρα μας.
Στο υπουργείο Οικονομικών παραδέχονταν χθες εμμέσως την καθυστέρηση τονίζοντας ότι η δόση θα εκταμιευτεί «εντός της προθεσμίας» δηλαδή μέσα στον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει πιστοποιηθεί η υλοποίηση των προαπαιτουμένων.
Ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έχει λάβει σύμφωνα με κοινοτικές πηγές διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει εντός του μήνα όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε στις αρχές Οκτωβρίου να εκταμιευθεί η δόση και να ξεκινήσει λίγο αργότερα η δεύτερη αξιολόγηση.
Σημεία… τριβής
Το γεγονός είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ένα ακόμη δύσκολο Eurogroup στη Σλοβακία. Θα πρέπει κατ’ αρχήν να επαναλάβει τη δήλωση που έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης στη Βουλή για την ΕΛΣΤΑΤ ώστε το θέμα να κλείσει οριστικά και να μη συνεχίζει να αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στην ελληνική διαπραγμάτευση. Στο θέμα των προαπαιτουμένων τα θέματα – αγκάθια και για τις δύο πλευρές είναι:
* Η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός για τις Τράπεζες (SSM) πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού ενώ το ΥΠΟΙΚ επιμένει να θέτει το θέμα της χαλάρωσης των όρων εισπράττοντας όμως αρνητικές απαντήσεις και τελεσίγραφα. Το θέμα είναι από τα κρισιμότερα δεδομένου ότι συνδέεται άμεσα με την εκκαθάριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
* Το δεύτερο σημαντικό θέμα στο οποίο επισημαίνεται καθυστέρηση είναι το θέμα της ενέργειας. Ο διαγωνισμός για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος θα αναλάβει το 20% της εταιρίας απέχει πολύ από την εκκίνησή του, οι δημοπρασίες ποσοτήτων ενέργειας δεν έχουν την κατάλληλη προετοιμασία, ενώ και τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου είναι σε μεγάλη καθυστέρηση.
* Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η σύσταση και λειτουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών που θα αποτελέσει το ένα από τα τέσσερα υπο-ταμεία του. Επιτάχυνση χρειάζεται επίσης και στην επικύρωση από τη Βουλή της σύμβασης για το Ελληνικό αλλά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
* Σημαντική για την ΕΕ είναι και η προώθηση της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ που και αυτή έχει καθυστερήσει.
Αντιμέτωπη με όλα αυτά και φυσικά την απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων θα είναι η διαπραγματευτική ομάδα που θα υποδεχθεί τα τεχνικά κλιμάκια με προοπτική οι επικεφαλής των θεσμών να έρθουν μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου