Ο πρωθυπουργός είχε στοιχηματίσει τον περασμένο Μάιο ότι ο τουρισμός θα καταγράψει μια νέα χρονιά ρεκόρ, προκειμένου να δικαιολογήσει την αυξημένη φορολογία στον κλάδο, η οποία δημιούργησε συνθήκες άνισου ανταγωνισμού με τις γειτονικές χώρες.
Το στοίχημα Τσίπρα
«Ο τουρισμός δεν βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Τα στοιχεία που έχω υπόψη μου αναφέρουν αύξηση 10% των επισκεπτών στο α’ τετράμηνο. Σας καλώ μάλιστα να βάλουμε ένα στοίχημα για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά φέτος και είμαι βέβαιος πως θα χαρείτε πολύ να το χάσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΕΤΕ.
Η απάντηση του προέδρου του ΣΕΤΕ
Στο στόχαστρο εικονικές εταιρίες οδικών μεταφορών μετά από ελέγχους της Επιθεώρησης Eργασίας
«Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα για δείπνο με θέα Ακρόπολη, εάν υπάρξει νέο ρεκόρ στον τουρισμό το 2016, ισχύει. Θα κάνω ότι μπορώ για να το χάσω» απάντησε ο Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω του λογαριασμού του στο twitter.
Όμως λίγους μήνες μετά τα στοιχεία δεν δικαιώνουν τον πρωθυπουργό: πέρσι εισπράχθηκαν 1,957 δις ευρώ, ενώ το φετινό Ιούνιο εισπράχθηκαν 1,851 δις ευρώ ήτοι υπάρχει μια πτώση εσόδων της τάξης του 5,4%. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι ακόμα κι αν στους επόμενους δύο μήνες αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών (τον Ιούνιο ήταν μειωμένες κατά 2%), είναι αμφίβολο αν αυξήθηκε η μέση δαπάνη τους, η οποία συνολικά στο 6μηνο κατέγραψε μείωση 4,9% σε σχέση με πέρσι. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το στοίχημα δεν είναι (ήταν) μόνο η άφιξη περισσότερων ή έστω των ίδιων τουριστών με το 2015 αλλά και η αύξηση του ποσού που δαπανούν κατά την παραμονή τους στη χώρα κι αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα ποιοτικά στοιχεία της τουριστικής κίνησης, καθώς από τη μια φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή πολιτική των κλειστών συνόρων προκάλεσε μεγάλη ζημιά στον οδικό τουρισμό, ενώ από την άλλη παραδοσιακοί επισκέπτες και συγκεκριμένα Γάλλοι και Γερμανοί, μας γύρισαν την πλάτη προτιμώντας άλλους προορισμούς.
Ειδικότερα, οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι οδικές αφίξεις μειώθηκαν κατά 15,7%. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των αφίξεων από τις τρίτες χώρες κατά 18,1%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξήθηκαν κατά 6,5%. Αναλυτικότερα, οι αφίξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ διαμορφώθηκαν στις 1.036 χιλ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,7%, ενώ οι αφίξεις από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ εμφάνισαν αύξηση κατά 17,4% (Ιούνιος 2016: 1.071 χιλ., Ιούνιος 2015: 912 χιλ.). Οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 3,3% και διαμορφώθηκαν στις 399 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 32,7% και διαμορφώθηκαν στις 137 χιλ. ταξιδιώτες. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 26,6% και διαμορφώθηκαν στις 473 χιλ. ταξιδιώτες.
Αναφορικά με τις λοιπές χώρες εκτός της ΕΕ-28, μείωση κατά 16% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Ρωσία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 80 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 21,6% και διαμορφώθηκαν στις 92 χιλ. ταξιδιώτες.