Την Πέμπτη 30 του μήνα, κατά τη συνεδρίαση του Euroworking Group θα ανοίξει ανεπίσημα ο κύκλος της μεταμνημονιακής εποπτείας. Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ζητήσουν την πρόοδο των εκκρεμοτήτων. Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει για τις καθυστερούμενες συντάξεις που εκκρεμούν, τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου που -αν και έπρεπε- δεν μηδενίστηκαν, την πρόοδο των αλλαγών στο Δημόσιο και τα πλάνα των αποκρατικοποιήσεων.
Την ίδια μέρα, από την Αθήνα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας και πιθανός διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ, Γιανς Βάιντμαν, προσκεκλημένος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, θα μιλήσει και για τις τράπεζες αλλά και για τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των Μνημονίων, δίνοντας τη γερμανική θέση για τα σχέδια περί αναστροφής μέτρων που απεργάζεται η Αθήνα.
Σε συνέντευξή που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, δίνει ένα σαφές στίγμα για το πώς βλέπει την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομικής πολιτικής. Αποφεύγει να αναφερθεί επί της ουσίας στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων, χαρακτηρίζοντάς το ως «εικασία». Προειδοποιεί πάντως να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.
«Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται», τονίζει ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών. Αυτές οι συμφωνίες, προσθέτει, «αποτελούν τη βάση, ώστε επενδυτές και επιχειρηματίες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη χώρα». Θεωρεί επίσης ότι «είναι σημαντικές, προκειμένου να μπει η χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».
Παρόλα αυτά το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων το 2019 αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο του άτυπου φθινοπωρινό Eurogroup στις 7 του μήνα, που θα γίνει στη Βιέννη. Μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει βρει μια φόρμουλα για να αντιμετωπίσει το θέμα. Τούτο διότι από τη μια προχωρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις διαδικασίες σύνταξης του Προϋπολογισμού, θεωρώντας την εφαρμογή του μέτρου ως δεδομένη και από την άλλη κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διαρρέουν διάφορα σενάρια για αναβολή, περιορισμένη εφαρμογή στα υψηλά κλιμάκια των συντάξεων, εφαρμογή σε δόσεις ή μη εφαρμογή.
Πακέτο «ακορντεόν»
Εκτός από τις συντάξεις όμως, το οικονομικό επιτελείο θα είναι επιφορτισμένο και με τις τελικές εισηγήσεις για το πού πρέπει να διατεθεί ως έκτακτη ενίσχυση το υπερπλεόνασμα από 500 έως και 900 εκατ. ευρώ που φαίνεται ότι καταγράφεται για το 2018 και οι φοροαπαλλαγές ύψους 750 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα του 2019.
Πριν από αυτό όμως θα πρέπει να τεκμηριωθεί επαρκώς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για κάθε ένα από τα δύο χρόνια αφού αμέσως μετά τη ΔΕΘ οι αριθμοί θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από τους δανειστές που θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τις 10 Σεπτεμβρίου για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.
Επίσης θα πρέπει να κοστολογηθούν με ακρίβεια οι προτάσεις για παροχές ώστε να αποτελέσουν ένα ενιαίο πακέτο βάσης για διαπραγμάτευση. Μέχρι στιγμής οι προτάσεις για παροχές αφορούν περικοπή του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση του κατώτερου συντελεστή φορολογίας κατά μία μονάδα (από το 22% στο 21% ), τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελευθέρους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ακόμη και την αύξηση δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική πρόνοια. Οπως είναι φυσικό όλα μαζί δεν μπορούν να γίνουν και θα πρέπει μέσα στις επόμενες μέρες (ίσως μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό) να έχουμε και τις τελικές αποφάσεις.
Ενα δεύτερο, διυπουργικό πακέτο αποφάσεων θα αφορά τα περισσότερο θεσμικά θέματα όπως η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η αύξηση του κατώτερου μισθού, τα οποία αναμένεται να «ξετινάξουν» κατά την αξιολόγηση οι δανειστές. Τούτο διότι όλα έχουν την οσμή αναστροφής μεταρρυθμίσεων που προχώρησαν τα τελευταία 8 χρόνια.
Αυξημένος ΕΝΦΙΑ έως και 200 ευρώ
Ενώ λοιπόν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η πολλαπλή διαβούλευση για το κοινωνικό μέρισμα του 2018 και την οικονομική πολιτική του 2019, από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2018
Ως γνωστόν με τις προσαρμογές που έγιναν στο αφορολόγητο για το συμπληρωματικό φόρο και τους χαμηλούς συντελεστές, περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ θα είναι αυξημένες από 50 έως και πάνω από 200 ευρώ.
Αμετάβλητο ή ελαφρώς μειωμένο φόρο θα έχουν περίπου 5,5 εκκαθαριστικά. Από το 4 εκατομμύριο φορολογουμένων με αμετάβλητο εκκαθαριστικό ακόμα πιο τυχεροί θα είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο φυσικά πρόσωπα με μειωμένο φόρο.
Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις που προέκυψαν φέτος αφορούν κυρίως λαϊκές περιοχές, είναι πολύ πιθανό αυξήσεις να έχουν ακόμη και τα εκκαθαριστικά στα οποία ο φόρος που υπολογίζεται έχει έκπτωση 50% με βάση οικονομικά περιουσιακά κριτήρια.
Ο φόρος θα πληρωθεί φέτος σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου (μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος) και την τελευταία στις 30 Ιανουαρίου του 2019.
Το υπουργείο Οικονομικών στην προσπάθεια εξομάλυνσης των πληρωμών εξετάζει σχέδιο ώστε με την εξόφληση του φετινό φόρου να ξεκινήσει και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2019 σε 10 δόσεις έως το τέλος του χρόνου. Αλλά και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις με τους δανειστές.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]