Το πρόγραμμα στήριξης «Κατ’ οίκον βοήθεια» κινδυνεύουν να χάσουν χαμηλοσυνταξιούχοι που είδαν να χάνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) τους, το οποίο θυμίζουμε ότι καταργείται για το 40% των συνταξιούχων με χαμηλές συντάξεις.
Σύμφωνα με όσα ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ, με βάση υπουργική απόφαση του 2012 τα κριτήρια υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων» είναι -μεταξύ άλλων- «το συνολικό ετήσιο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα που να μην υπερβαίνει αυτό της χαμηλότερης εισοδηματικής κλίμακας που προβλέπεται, κάθε φορά, για την παροχή του ΕΚΑΣ».
Στο νέο ασφαλιστικό όμως που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, «τροποποιήθηκε το συνολικό ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα που προβλέπεται στη χαμηλότερη εισοδηματική κλίμακα για την παροχή του ΕΚΑΣ».
«Για την υπαγωγή ωφελούμενων στο πρόγραμμα ‘‘Κατ’ οίκον φροντίδας συνταξιούχων’’», όπως σημειώνει η διοίκηση του ΙΚΑ, «το συνολικό ετήσιο ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των επτά χιλιάδων διακοσίων δέκα έξι (7.216,00) ευρώ ή το οικογενειακό, το ποσό των ένδεκα χιλιάδων (11.000,00) ευρώ, όπως προβλέπει η παραπάνω διάταξη».
Οι υποψήφιοι δικαιούχοι του προγράμματος, «Κατ’ οίκον φροντίδα», σύμφωνα με τις διατάξεις πρέπει πληρούν σωρευτικά εκτός από τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου για το ΕΚΑΣ ( 7.216 ευρώ αποδοχές από συντάξεις και 11.000 οικογενειακό εισόδημα) τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να έχουν κριθεί ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει αναπηρία 67% και άνω πιστοποιημένη από αρμόδιο φορέα (ΚΕΠΑ ή άλλο φορέα εφόσον η σχετική απόφαση είναι σε ισχύ).
2) Να διαβιούν μόνοι τους ή με σύζυγο ή άλλο πρόσωπο που πληροί τις λοιπές προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
3) Η κατάσταση της υγείας τους, λόγω ασθένειας (χρόνιας ή πρόσκαιρης), να καθιστά δυσχερή την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου