Στο «κουαρτέτο» των δανειστών πρεμιέρα θα κάνει σήμερα ο νέος εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος θα αντικαταστήσει την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου. Η ελληνική πλευρά αναμένει ένα πρώτο δείγμα γραφής από το κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναμένεται να είναι παρών στη δεύτερη συνάντηση της ημέρας που θα αφορά την έως τώρα αποτίμηση των μέτρων και τον προγραμματισμό υλοποίησης των τελευταίων 88 μέχρι σήμερα προαπαιτουμένων του προγράμματος.
Παρά τις φήμες που θέλουν τον κ. Ντόλμαν να είναι σχετικά πιο «ήπιος» από τη Βελκουλέσκου, θα είναι αυτός που θα κρίνει -μάλλον μέχρι και τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου- αν το οικονομικό επιτελείο θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το 2019 και την περικοπή του αφορολογήτου μαζί με τις περικοπές των συντάξεων. Επίσης αναμένεται να επαναλάβει τις ενστάσεις του Ταμείου σχετικά με την κατάσταση και την πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων για τις εμπορικές τράπεζες, καθώς η τέταρτη αξιολόγηση θα «τρέχει» παράλληλα με τα stress tests των εμπορικών τραπεζών από την ΕΚΤ, η οποία έχει υποσχεθεί στο Ταμείο να κάνει ειδική αξιολόγηση στο χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών, ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), ο κ. Φραντσέσκο Ντρίντι (ΕΚΤ) και ο κ. Νικόλα Τζιαμαριόλι (ΕΜΣ), θα επικεντρωθούν σήμερα σε δύο από τα προαπαιτούμενα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αποκρατικοποιήσεις.
Στη συνάντηση που θα γίνει με τον υπουργό Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη θα ανοίξει όλη η βεντάλια των θεμάτων που αφορούν την ενέργεια. Σημεία αναφοράς θα είναι τα επόμενα βήματα για την πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και το νομοσχέδιο που θα πρέπει να κατατεθεί πριν ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δημοπρασιών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά το θέμα που είναι σε εκκρεμότητα από τη δεύτερη αξιολόγηση, η ρύθμιση των χρεών ύψους 2,4 δισ. ευρώ επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά λιανικής ώστε να έχουν περισσότερο χώρο να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες ηλεκτρικής ενέργειας και η απελευθέρωση του φυσικού αερίου.
Αργότερα το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για την πλήρη λειτουργία της ΕΕΣΥΠ (του λεγόμενου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων) αλλά και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει βάλει για φέτος τον φιλόδοξο στόχο για έσοδα ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, μέσα στο χρόνο θα πρέπει να μπουν οι τελικές υπογραφές για το Ελληνικό και την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού, να γίνει ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ και να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στις ενεργειακές εταιρίες (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) και η αποκρατικοποίηση της εταιρίας διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα καυτά θέματα, όπως το εργασιακό και η μορφή που θα έχουν οι νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις, η υλοποίηση του ασφαλιστικού, των αλλαγών που έχουν θεσμοθετηθεί για την αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου, οι νέες αντικειμενικές τιμές και οι αλλαγές που θα φέρουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.
Αβέβαιη η έξοδος στις αγορές
Στα δημοσιονομικά θέματα που θα ανοίξουν περιλαμβάνεται και η ολοκλήρωση της πορείας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου αλλά και το πρόγραμμα εξόδου προς τις αγορές μετά τον προβληματισμό που εξέφρασαν στο τελευταίο Eurogroup οι επικεφαλής της ΕΚΤ και του ΕΜΣ.
Δημοσίευμα του «Spiegel» θέλει την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αμφιβάλλουν για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική φερεγγυότητα της Ελλάδας. «Τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ θεωρούν αβέβαιο το κατά πόσο η χώρα θα είναι σύντομα σε θέση να δανείζεται σε μόνιμη βάση χρήματα από τις διεθνείς χρηματαγορές», σημειώνει το περιοδικό, προσθέτοντας και την προειδοποίηση του Μάριο Ντράγκι στην τελευταία συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ των χωρών της ευρωζώνης στην αρχή της εβδομάδας ότι η πιστοληπτική αξιοπιστία της Ελλάδας πλήττεται όταν η ίδια δεν είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Το περιοδικό τονίζει ότι η διστακτικότητά της Ελλάδας έχει προκαλέσει αστάθεια στις αγορές. «Η χώρα δεν υλοποιεί όλα όσα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, για παράδειγμα στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών».
Αναφέρει επίσης και τον προβληματισμό του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ανέφερε ότι ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί διαρκώς προς τα πάνω τις προοπτικές ανάπτυξης όλων των χωρών της ευρωζώνης, πλην της Ελλάδας. «Η χώρα εξακολουθεί να απογοητεύει στο πεδίο της ανάπτυξης».
Το «Spiegel» σημειώνει επίσης πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει επανειλημμένα αναφέρει στους ομολόγους του ότι «δυσκολίες» είναι πέρα από τον έλεγχο της ελληνικής κυβέρνησης και ότι ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε τον Ελληνα υπουργό λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]