Από το βήμα της Τακτικής Συνέλευσης των Μετόχων της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών προσφεύγοντας στις διεθνείς χρηματαγορές με διατηρήσιμους όρους.
«Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία, μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση των ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018», ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας ο κ. Στουρνάρας.
Ξεκινά η διαδικασία ερευνών για υδρογονάνθρακες νότια της Πελοποννήσου
Όπως εξήγησε, σε αντίθεση με το «μαξιλάρι» ρευστότητας, που επιβαρύνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η προληπτική γραμμή καθιστά τους πόρους διαθέσιμους, χωρίς να είναι απαραίτητη η άντλησή τους. Επιπλέον εξασφαλίζει τη διατήρηση του waiver, δηλαδή της κατ εξαίρεσιν αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγυήσεις για την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Τέλος θα επιτρέψει την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, τα κρίσιμα ζητήματα που θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας από τώρα και στο εξής είναι τέσσερα:
Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους: Η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς και η λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσής του από το Eurogroup πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα και με τη μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών και να δρομολογηθεί η ομαλή έξοδος από το πρόγραμμα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]