Η πρόοδος της κυβέρνησης στα παραπάνω θέματα θα εξεταστεί κατά την επιστροφή των θεσμών στη χώρα μας – πιθανώς μέσα στον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα όσον αφορά στο ν. 3869/2010, οι ελληνικές αρχές πρέπει να παρουσιάσουν στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουν από τα δικαστήρια που ασχολούνται με τις αιτήσεις ένταξης, καθώς και τις προτάσεις, κυρίως, για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που καταγράφονται στην εκδίκαση των υποθέσεων και στην εξάλειψη των διαδικαστικών καταχρήσεων που παρατηρούνται.
Κατά τις διαβουλεύσεις των δύο πλευρών θα προσδιοριστεί ποιες πρόσθετες ενέργειες πρέπει να γίνουν στο νόμο, δεδομένου πως οι θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις του. Μάλιστα, μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αναγκαίες παρεμβάσεις για το ξεκαθάρισμα των αποδεκτών από τις μη αποδεκτές αιτήσεις ένταξης στο ν. 3869/2010.
Σε κάθε περίπτωση, στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών για το νόμο Κατσέλη συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
– Αύξηση της αποτελεσματικότητας στη διαδικασία επιλογής για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.
– Απαίτηση για παραίτηση από τους οφειλέτες του δικαιώματός τους για τραπεζικό απόρρητο, προκειμένου οι πιστωτές που συμμετέχουν στη διαδικασία να έχουν πρόσβαση στις σχετικές πληροφορίες.
– Δυνατότητα στους πιστωτές να ζητήσουν την παροχή κρατικής επιδότησης αντί των δικαιούχων, όταν οι τελευταίοι αδυνατούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα προφύλαξης των συμφερόντων του κράτους εντός των ορίων των κατανεμημένων ποσών.
– Πρόβλεψη ότι οι οφειλέτες δεν δικαιούνται προστασίας αν σκόπιμα υπέπεσαν σε κατάσταση αφερεγγυότητας, ενώ η αυτόματη αναστολή αναγκαστικών μέτρων να μην ισχύει όταν οι οφειλέτες παραιτήθηκαν από δύο προηγούμενες αιτήσεις και υπέβαλαν αίτηση εκ νέου.
– Παραίτηση από την ακύρωση της ακρόασης, εάν δεν ζητηθεί νέα ημερομηνία ακρόασης εντός 30 ημερών.
– Πρόνοια για εύλογη προθεσμία για την πληρωμή της διαφοράς μεταξύ της χαμηλότερης δόσης που ορίστηκε από το δικαστήριο και της υψηλότερης δόσης που καθορίστηκε κατ’ αναίρεση.
– Επέκταση της προστασίας των εγγυητών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φυσικών προσώπων (έχει ψηφιστεί ήδη για τα δάνεια των επιχειρήσεων στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού). Η ευθύνη του εγγυητή θα περιορίζεται στην ευθύνη του δανειολήπτη για την οφειλή.
«Καλάθι Χριστουγέννων»: Μειωμένες κατά 3% φέτος οι τιμές στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε σχέση με το 2023
– Περιορισμός υποχρέωσης για παροχή εγγράφων από οφειλέτες, απαιτώντας από τις τράπεζες, τις αρμόδιες αρχές κ.λπ. να τα παρέχουν στο δικαστήριο.
Εξωδικαστικός
Στο «μέτωπο» του εξωδικαστικού μηχανισμού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει εντοπίσει ενδεχόμενα διοικητικά και τεχνικά προβλήματα από την υποβολή της αίτησης έως και τη συμφωνία μεταξύ πιστωτών-οφειλέτη για την εκάστοτε ρύθμιση. Αυτά θα πρέπει να εξαλειφθούν έως τον Μάρτιο, με τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου απαιτηθεί.
Επίσης πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή εφαρμογή του νόμου, αφού αναμένεται να αυξηθούν οι δανειολήπτες που θα προσφύγουν σ’ αυτόν. Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) θα διεκπεραιώνεται από τον Φεβρουάριο, βάσει χρονοδιαγράμματος, και η διευθέτηση οφειλών (έως 120 δόσεις) από ελεύθερους επαγγελματίες προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Πρόσθετα, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει το διοικητικό φόρτο κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, να διευρυνθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης των στοιχείων των δανειοληπτών, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι απαιτήσεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, και να εφαρμόσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις και λύσεις για την αντιμετώπιση παραλείψεων, αποκλίσεων, λαθών και ανακριβειών στις αιτήσεις.
Επίσης, ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει να εκδώσει απόφαση για την επίλυση των ζητημάτων που αφορούν στην αμοιβή των συντονιστών.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, όπως τα κοινοποίησε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, περισσότεροι από 15.000 οφειλέτες έχουν αρχίσει να «χτίζουν» την αίτησή τους, περίπου 480 έχουν υποβάλει την οριστική, ενώ στο τέλος της διαδικασίας έχουν φτάσει 13 επιχειρήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και γι’ αυτές τις 13 δεν έχει εκδοθεί η οριστική απόφαση, όπου θα περιγράφεται το περιεχόμενο της συμφωνίας οφειλετών-πιστωτών για ρύθμιση χρεών. Αρμόδιο στέλεχος εκτίμησε μιλώντας στον «Ε.Τ.» πως η πρώτη οριστική απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού δεν αναμένεται πριν από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς για να προχωρήσει θα πρέπει να ανάψουν «πράσινο φως» οι νομικές ομάδες από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία (Οικονομικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης). Από εκεί και πέρα, οι επόμενες αποφάσεις θα εκδίδονται πιο γρήγορα, αφού θα «πατάνε» πάνω στην πρώτη.
ΙΩΑΝΝΑ ΦΕΝΤΟΥΡΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]