Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης στην Ουάσινγκτον, ο κ. Ράις επισήμανε ότι δεν έχουν ακόμη γεφυρωθεί οι διαφορές του Ταμείου με τους Ευρωπαίους, προκειμένου να εγκριθεί από το ΔΝΤ η ενεργοποίηση της προληπτικής γραμμής πίστωσης που περιλαμβάνει το επί της αρχής πρόγραμμα.
Οι δύο προϋποθέσεις από το ΔΝΤ
Όπως ανέφερε, το ΔΝΤ έχει ένα «επί της αρχής» πρόγραμμα με την Ελλάδα και προκειμένου να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, κάτι που γίνεται και υπάρχει πρόοδος, και δεύτερον να υπάρξει ελάφρυνση χρέους που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους.
«Όταν θα έχουμε και τα δύο αυτά ζητήματα στη θέση τους θα πάμε στο Εκτελεστικό μας Συμβούλιο για να ενεργοποιήσουμε το «επί της αρχής» πρόγραμμα», επεσήμανε. Συμπληρώνοντας, υποστήριξε ότι παρόλο που έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους σε σχέση με το 2015, παρόλα αυτά δεν έχουν γεφυρωθεί όλες οι διαφορές.
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για κάτι τέτοιο και επανέλαβε πως παραμένουν οι επιφυλάξεις του ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, γεγονός που καθιστά αβέβαιη τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ερευνα ΕΤ: Λίγο πιο φθηνά φέτος τα κρέατα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Eurasia Group: Την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα επιδιώκει το ΔΝΤ
Tο ΔΝΤ θέλει να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση μαζί με τους Ευρωπαίους και να παράσχει στην Ελλάδα ένα νέο πρόγραμμα (Standby Agreement).
Αυτό αποκάλυψε το think tank Eurasia Group, το οποίο εξηγεί και τους λόγους για την αλλαγή στάσης του ΔΝΤ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα.
Οπως σημειωνεται ο πιο σημαντικός λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι ο θεσμός κινδυνεύει να απομονωθεί εάν βρεθεί εκτός του ελληνικού προγράμματος.
Οπως σημειώνει το Eurasia Group, εάν εξετάσει κανείς το θέμα πιο ρεαλιστικά, το ένστικτο του ΔΝΤ για αυτοσυντήρηση οδηγεί σε μια διαφορετική προσέγγιση. Το προσωπικό του ΔΝΤ έχει αρχίσει να δίνει δείγματα συμμόρφωσης με τους ομολόγους του στην ΕΕ και εξετάζει σοβαρά την ενεργοποίηση του προγράμματός τους. Αυτό, ωστόσο, απέχει πολύ από μια ολοκληρωμένη συμφωνία. Κι αυτό γιατί το Eurogroup δεν θα χορηγήσει ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πληροί τις παραμέτρους της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου 2017.
Το ΔΝΤ θα μπορούσε να παρέχει ένα νέο πρόγραμμα που θα τελείωνε περίπου την ίδια χρονική στιγμή με το πρόγραμμα διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας γύρω στις 20 Αυγούστου. Ωστόσο, η εκταμίευση μιας δόσης από το ΔΝΤ θα ήταν απίθανη, αν και στο πλαίσιο του Standby Agreement θα δεσμεύονταν χρήματα για την Ελλάδα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αντλήσει μόλις αυτό ενεργοποιηθεί (κάτι που είναι απίθανο).
Συνεπώς, από τη στιγμή που τα χρήματα δεν είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και να μην υπάρξει κάποιος αντίκτυπος στην ελάφρυνση του χρέους, το μόνο πραγματικό όφελος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι το θετικό μήνυμα που θα στείλει στις κεφαλαιαγορές. Κι αυτό γιατί θα δώσει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμο να υπογράψει την επιτυχή ολοκλήρωση της διάσωσης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεών του και δεύτερον, τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]