Κρύος ιδρώτας λούζει εκατοντάδες Ελληνες ξενοδόχους οι οποίοι στηρίζονται παραδοσιακά από τη βρετανική αγορά. Η καθίζηση της βρετανικής λίρας έναντι του ευρώ καθιστά απαγορευτικό το ταξίδι για τους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίοι αριθμούν κατ’ έτος άνω των 400.000.
Την ίδια ώρα πρόβλημα δημιουργείται και για τουρίστες οι οποίοι έχουν κλείσει τις διακοπές τους μέσω πακέτου από τουριστικά γραφεία. Η «Daily Mail», σε χθεσινό ρεπορτάζ της, φιλοξενεί δηλώσεις Βρετανών τουριστών σε διάφορους προορισμούς, ανάμεσά τους και η Κως, οι οποίοι αναφέρουν ότι τράπεζες και ξενοδοχεία δεν δέχονται να ανταλλάξουν τις λίρες με το τοπικό νόμισμα, γιατί ακόμη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ορίσει την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας. Τέτοια συμβάντα αναφέρονται στις ΗΠΑ, Ελλάδα, Βουλγαρία και Αυστραλία.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΤΕ σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφαση του βρετανικού λαού υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναμφίβολα δημιουργεί νέες συνθήκες και δεδομένα και για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, υπογραμμίζοντας:
«Καταλυτικό ρόλο, σε κάθε περίπτωση, θα διαδραματίσει η ισοτιμία λίρας/ευρώ, αλλά και η τυχόν αρνητική εξέλιξη στο ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας. Ενδεχόμενα μεγάλη διολίσθηση του βρετανικού νομίσματος ή και πτώση του ΑΕΠ θα επιδράσουν αρνητικά τόσο στις αφίξεις όσο και στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη σε ευρώ, άρα, πολλαπλασιαστικά και στα συνολικά έσοδα του ελληνικού τουρισμού από τη βρετανική αγορά.
Με δεδομένο ότι λόγω του κλίματος που διαμορφώνεται στη Μεγάλη Βρετανία και της νέας ισοτιμίας αναμένονται άμεσες μεταβολές στην ταξιδιωτική και καταναλωτική συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών, ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα, πρωτίστως στο προϊόν Ηλιος & Θάλασσα, αφού σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΣΕΤΕ σημαντικό μερίδιο των κρατήσεων γίνεται τελευταία στιγμή. Ωστόσο, εάν συμβεί αυτό, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής και για άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων».
Χ. ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου