Μέχρι την τελευταία στιγμή, η πολυαναμενόμενη -ειδικά μετά τις πρόσφατες διαρροές των LuxLeaks στα τέλη του 2014, των Panama Papers τον Απρίλιο του 2016 και των Paradise Papers τον Νοέμβριο του 2017- «μαύρη λίστα» της ΕΕ αποτελούσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.
Τελικά, οι 28 υπουργοί συμφώνησαν σήμερα σε έναν κατάλογο 17 χωρών, οι οποίες δεν σέβονται τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.
Οι 17 χώρες, είναι:
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Αμερικανική Σαμόα,
Μπαχρέιν,
Μπαρμπέιντος,
Γρενάδα,
Γκουάμ,
Νότια Κορέα,
Μακάο,
Νήσοι Μάρσαλ,
Μογγολία,
Ναμίμπια,
Παλάου,
Παναμάς,
Αγία Λουκία,
Σαμόα,
Τρινιντάντ και Τομπάγκο,
Τυνησία
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Λεμέρ δήλωσε πως άλλες 47 περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας περιλαμβάνονται σε μια ‘γκρίζα’ λίστα χωρών που αυτή τη στιγμή δεν συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά έχουν δεσμευθεί να αλλάξουν τους φορολογικούς τους κανόνες.
Ο αρμόδιος επίτροπος για τη Φορολογία, Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε τη δημοσίευση της εν λόγω λίστας, αποκαλώντας την ένα «σημαντικό ορόσημο, μετά από δύο χρόνια αγώνα».
The fight against tax havens must continue unabated #FairTaxation pic.twitter.com/WKMnEmtvN8
— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) December 5, 2017
«Ως Ευρωπαίος πολίτης συμμερίζομαι τις προσδοκίες εκείνων που ήλπιζαν για περισσότερα. Ας πάρουμε αυτήν τη λίστα για αυτό που είναι: Ένα πρώτο βήμα. Και ας συνεχίσουμε να ασκούμε την πίεση μαζί, στα κράτη-μέλη και στις τρίτες χώρες» δήλωσε ο ίδιος αναρτώντας και στη σχετική δήλωση στο twitter.