Οπως αποκάλυψε ο Τύπος της Κυριακής, την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων «θεσμών» που εξέτασαν λεπτομερώς την πορεία εκτέλεσης του φετινού Κρατικού Προϋπολογισμού και τις προοπτικές έως το τέλος του τρέχοντος έτους διαπίστωσαν ότι η απόκλιση από το φετινό στόχο των εσόδων θα φτάσει τα 800-900 εκατ. ευρώ αντί των 550 εκατ. ευρώ που υπολογίζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ το «πλεόνασμα» από το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή τις επόμενες μέρες, τότε η εκτιμώμενη από την κυβέρνηση υπέρβαση του φετινού στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος αναμένεται να συρρικνωθεί από τα 823 εκατ. ευρώ στα 200-250 εκατ. ευρώ! Μια τέτοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια το ποσό του υπερ-πλεονάσματος να διατεθεί στο σύνολό του για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως ζητούν οι δανειστές, και να μη δοθεί τελικά «κοινωνικό μέρισμα»!
Στο βάθος μέτρα
Για το 2018, τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» εκτιμούν ότι η κατάσταση στο σκέλος των εσόδων θα επιδεινωθεί και θα σημειωθεί υστέρηση 800 εκατ. ευρώ περίπου έναντι του προβλεπόμενου στόχου, ενώ και το πλεόνασμα του 1,3 δισ. ευρώ που υπολογίζεται από το ασφαλιστικό σύστημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. που προβλέπει το οικονομικό επιτελείο. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου θα οδηγήσει σε απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Σε μια τέτοια περίπτωση το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα ανοίξει από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, οι οποίοι επιμένουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, στις 15:00 πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντικείμενο τις δημοσιονομικές εξελίξεις, κατά την οποία θα εξετασθεί και η προοπτική για το 2017 και το 2018, ενώ στις 17:30 το θέμα που θα συζητηθεί θα είναι περισσότερο εξειδικευμένο καθώς θα αφορά στη δημοσιονομική διαχείριση. Και στις δύο συναντήσεις την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης.
Η ατζέντα
Εκτός από τη δημοσιονομική πορεία, σε αυτή την πρώτη φάση η ατζέντα των συζητήσεων για την τρίτη αξιολόγηση θα περιλαμβάνει:
* Την ολοκλήρωση των αλλαγών στα εργασιακά και ειδικότερα τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την κήρυξη απεργίας αλλά και την εφαρμογή της δέσμευσης των ομαδικών απολύσεων.
* Την πορεία του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου, αλλά και τη διαδικασία απονομής νέων συντάξεων.
* Το θέμα της αναμόρφωσης των κοινωνικών επιδομάτων τεσσάρων κατηγοριών (οικογενειακά, αναπηρικά, στεγαστικά, μεταφορικά).
* Τις αλλαγές στο Δημόσιο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εφαρμογή του σχεδίου μόνιμης κινητικότητας, αλλά και τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων από τις 72.000 που έχουν φτάσει σήμερα.
* Την επιτάχυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την πλήρη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.
* Τη σύσταση του υπερταμείου με το διορισμό Δ.Σ. και την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών που θα αναλάβει τη βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΔΕΚΟ.
* Την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 49% και την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος.
* Τη βελτίωση της αδειοδότησης επιχειρήσεων και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.
Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης
1.Η παροχή μερίσματος περνάει από το μικροσκόπιο των θεσμών
2. Oι δανειστές «βλέπουν» υστέρηση στα έσοδα για το 2018 και ζητούν μέτρα
3. Δεν υπάρχει πρόοδος σε εργασιακά, αξιολόγηση Δημοσίου και λειτουργία υπερταμείου
4. Εως το τέλος του έτους πρέπει να υπάρξει αναδιανομή στα κοινωνικά επιδόματα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου