Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος για την απόφαση της ΕΚΤ να επισπεύσει τα τεστ αντοχής για τον κεφαλαιακό έλεγχο των τραπεζών.
«Η ΕΚΤ πιστεύει πως τα στρες τεστ θα κάνει την δουλεία χωρίς να χρειαστεί πλήρης αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Πιστεύουμε ότι είναι μια εποικοδομητική πρόταση και δουλεύουμε με την υπόθεση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και θα μας επιτρέψει πριν την λήξη του προγράμματος να εκτιμήσουμε πως υπάρχει μια αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων».
Ένα Πόδι Μέσα-Ένα Πόδι Έξω
Ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε πως το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στο να παρέχει τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας, όμως, πως το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα γιατί του ζητήθηκε.
«Θα είμαστε εκεί για όσο μας ζητήσετε να συνεισφέρουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αύξηση των Μισθών θα Έρθει Μέσα από τις Μεταρρυθμίσεις
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος, ο δρόμος για την αύξηση των μισθών περνάει μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάκαμψη και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
«Θα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για το θέμα των μισθών.
Αξιολογήσεις
Στην ερώτηση του eleftherostypos.gr για την πορεία των αξιολογήσεων, ο κ. Τόμσεν ξεκαθάρισε πως οι δύο αξιολογήσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα του Ταμείου θα γίνουν κανονικά. Μάλιστα διευκρίνισε πως η αποστολή του Ταμείου που θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες δεν συνιστά επίσημη αξιολόγηση από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θα αρχίσει την δίκη του αξιολόγηση τον Φεβρουάριο.
Όχι του Ταμείου σε Νέα Μέτρα-Ναι στην Αναδιάρθρωση του Χρέους
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια θέση πως το Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα, καθώς όπως υπενθύμισε το πρόγραμμα του ΔΝΤ έχει στόχο 2,2% πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018. Μάλιστα εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα ίσως καταφέρει να υπερβεί τον συγκεκριμένο στόχο.
«Σίγουρα δεν έχουμε καμία πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Και θέλω να είμαι πολύ ξεκάθαρος σχετικά με αυτό το οικονομικό θέμα. Δεν ζητάμε άλλα δημοσιονομικά μέτρα. Το πρόγραμμα που έχουμε στηρίξει έχει στόχο το 2,2% του ΑΕΠ. Αυτός είναι και ο στόχος στο «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο». Όλες οι πληροφορίες που έχω δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στον σωστό δρόμο για να πετύχει ή ακόμα και να υπερβεί αυτό τον στόχο. Άρα μπορώ να πω ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε δεν βλέπω καμία ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα. Αλλά ας αφήσουμε όλα αυτά τα πολιτικά θέματα στην αποστολή. Θα τα δούμε σύντομα και ας αφήσουμε την αποστολή να έχει αυτή την συζήτηση».
Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως η ήδη υπάρχουσα συμφωνία επί της αρχής που θα επιτρέψει στο Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα ενεργοποιηθεί σύντομα μέσα από μια συμφωνία για το χρέος.
«Το πιο κρίσιμο θέμα είναι το χρέος. Και αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται υπό εξέλιξη και ελπίζουμε να έχουμε σύντομα μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί».