Του ανταποκριτή μας στην Ουάσινγκτον, Πέτρου Κασφίκη
«Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό ανεργίας και για αυτό το λόγο όταν η ανάκαμψη θα παγιωθεί περιμένουμε ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμα από ότι μεσοπρόθεσμα. Όπως σωστά υποδείξατε υπάρχουν προκλήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές (της ανάπτυξης), καθώς παραμένει το βάρος από ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος μαζί με την ανάγκη να διατηρηθούν αντιστοίχως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Επομένως, ελπίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μαζί με μια συμφωνία για την μείωση του βάρους του χρέους θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης».
Οριακή Αισιοδοξία για την Ανάπτυξη
Οριακά πιο αισιόδοξες για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι προβλέψεις που παρουσιάζει το Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook Report.
Ποια είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ ενίσχυσης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ειδικότερα, η έκθεση του ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% για το 2017 και 2,6% για το 2018, την ώρα που το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού κάνει λόγο για 1,8% και 2,4% για την αντίστοιχη περίοδο. Από την πλευρά της η Κομισιόν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2,5% για το χρονικό έτος του 2018.
Αντεγκλήσεις ΔΝΤ και Κομισιόν
Καταγράφεται, όμως, μια σημαντική διαφορά στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης, καθώς το Ταμείο θεωρεί πως η δυναμική της ελληνικής οικονομίας θα εξασθενίσει σταδιακά, και ως εκ τούτου προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1% για το 2022. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι και εκτιμούν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να σημειώσει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης 1,5% από το 2021 ως και το 2024.
Αύξηση του ΑΕΠ
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα καταφέρει να υπερβεί τον αντίστοιχο μέσο όρο των προηγμένων οικονομιών για την περίοδο 2017-2022. Ειδικότερα, η έκθεση του Ταμείου προβλέπει ότι για την εν λόγω περίοδο η ετήσια αύξηση στην Ελλάδα θα αγγίξει το 1,83%, την ίδια ώρα που στις προηγμένες οικονομίες θα είναι στο 1,4%.
Οριακή Μείωση της Ανεργίας
Οριακή μείωση της ανεργίας προβλέπει το ΔΝΤ. Η ανεργία για το 2017 υπολογίζεται στο 22,3% και το Ταμείο προβλέπει πως θα μειωθεί κατά 1,6% στο 2018, πράγμα που σημαίνει πως το τελικό ποσοστό θα παραμείνει σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, καθώς θα διαμορφωθεί στο 20,7%. Την ίδια ώρα το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού υπολογίζει την ανεργία στο 22% για το 2017 και στο 20,8% για το 2018.
Έλλειμμα Τρεχουσών Συναλλαγών
Σε θετική πορεία για τον ισοσκελισμό του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς η έκθεση του Ταμείου εκτιμά πως το έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 0,2% και στο 0,1% για το 2018, ενώ το 2022 θα έχει ισοσκελιστεί πλήρως.
Οι Τρεις Κρίσιμες Εκθέσεις του Ταμείου
Από τις τρεις εκθέσεις του Ταμείου που θα δημοσιοποιηθούν κατά την διάρκεια της συνόδου θα προκύψει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την Ελλάδα σχετικά με:
• Το πρωτογενές πλεόνασμα
• Την ανάπτυξη
• Την εξέλιξη των τιμών
• Την πορεία των επενδύσεων
• Τις προοπτικές των τραπεζών