«Συνολικά, η συνεισφορά του Ρίτσαρντ Θέιλερ έχει χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και της ψυχολογικής ανάλυσης για την ατομική λήψη αποφάσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Ο νικητής του Νόμπελ είναι αυτός που έφερε στο προσκήνιο την ιδέα των λεγόμενων οικονομικών «nudge», σύμφωνα με τα οποία ο άνθρωπος καθοδηγείται ήπια προς ευεργετικές συμπεριφορές χωρίς βίαιους καταναγκασμούς, το οποίο αποτελεί το θέμα ενός βιβλίου που συνυπέγραψε το 2008 και τράβηξε την προσοχή των φορέων χάραξης της πολιτικής σε όλο τον κόσμο.
Στην ανακήρυξή του, η Ακαδημία αναφέρει ότι η έρευνά του είχε αξιοποιήσει ψυχολογικά ρεαλιστικές υποθέσεις σε αναλύσεις για τη λήψη οικονομικών αποφάσεων, διερευνώντας τις συνέπειες του περιορισμένου ορθολογισμού, των κοινωνικών προτιμήσεων και της έλλειψης αυτοελέγχου.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
«Τα εμπειρικά του ευρήματα και οι προβλέψεις του σε θεωρητικό επίπεδο συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα της συμπεριφορικής οικονομικής, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς τομείς οικονομικής έρευνας και πολιτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση για το Νόμπελ Οικονομίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 9 εκατ. σουηδικών κορονών (945.000 ευρώ).
Ο Θέιλερ γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ το 1945 και είναι διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Αποφάσεων στη σχολή οικονομικών Booth του Πανεπιστημίου του Σικάγο καθώς και εξέχων καθηγητής Συμπεριφορικής Επιστήμης και Οικονομικών στο ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Σημειώνεται ότι από το 1968 που θεσμοθετήθηκε το βραβείο, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους νικητές στο Νόμπελ Οικονομίας.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου