Παράλληλα στο πλαίσιο μιας αβρόφρονος λογικής, κυρίως για τα μικρά κράτη της Ε.Ε., δημιουργεί ενιαία πλατφόρμα προβολής του προορισμού Ευρώπη ούτως ώστε να προβάλλεται ως ενιαία οντότητα στις υπερπόντιες χώρες και ειδικότερα στην κινεζική αγορά. «Δεν μπορεί να έχει άλλους φορολογικούς συντελεστές η Ελλάδα και άλλους η Ιταλία» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Αντόνιο Ταγιάνι την περασμένη Τετάρτη, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Υψηλού Επιπέδου Διάσκεψης για τον Τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 27 Σεπτεμβρίου.
Κατά της υπερφορολόγησης
Ερωτηθείς, μάλιστα, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, για το θέμα της υπερφορολόγησης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δεδομένη την επιβολή του τέλους διαμονής από το 2018, ο ίδιος χαρακτήρισε το ζήτημα ως «εσωτερική υπόθεση» τονίζοντας όμως ότι «από τα μηνύματα που λαμβάνουμε πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Οπως εξήγησε, η αύξηση της φορολογίας είναι σίγουρα κάτι που δεν βοηθά τον τουριστικό κλάδο αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας ήταν αναγκαία στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.
Ωστόσο για το θέμα της υπερφορολόγησης και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων σημείωσε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό ζητούμενο το οποίο θα πρέπει να μπει ψηλά στην ατζέντα της Ευρώπης ειδικά για τον κλάδο του τουρισμού που εισφέρει το 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Δηλώνοντας σύμφωνος με το όραμα της κοινής οικονομικής πολιτικής της Ενωσης υποστήριξε ότι -όπως προαναφέρθηκε- θα ήταν ωφέλιμη μια φορολογική εναρμόνιση σε πολλά επίπεδα, όπως για παράδειγμα μεταξύ των πλατφορμών διαμοιρασμού και άλλων ψηφιακών πλατφορμών και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων για την προώθηση ενός υγιούς ανταγωνισμού. «Οι κανόνες πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις είτε επιχειρούν διαδικτυακά είτε offline» ανέφερε ο κ. Ταγιάνι χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένο το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Google από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νέες θέσεις
«Η φορολογική εναρμόνιση και η μείωση των φόρων θα συμβάλουν στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους» πρόσθεσε. «Η ανεργία των νέων είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και ο κλάδος του τουρισμού προσφέρεται για την απορρόφηση ενός μεγάλου αριθμού νέων ανθρώπων. Ενας στους δυο νέους δεν βρίσκει δουλειά στη Νότια Ευρώπη. Σκεφτείτε ότι τα προσεχή χρόνια θα αυξηθούν οι τουρίστες από την Ασία, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 5 εκατ. θέσεων εργασίας» και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα είναι και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία της Ευρώπης», εξηγώντας ότι πολλοί είναι οι τουρίστες που ξεκινούν το ταξίδι τους από τη χώρα μας και επισκέπτονται στη συνέχεια άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ενίσχυση
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αύξηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξηγώντας ότι θα προτείνει να αποδεσμευτούν πρόσθετα κεφάλαια για τον κλάδο από τον επόμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και θα εξετασθεί ως αυτόνομο πρόγραμμα. Μάλιστα ανέφερε ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αποκτήσει το δικό του επίτροπο από τους 27 της Ε.Ε. αφού τα επόμενα 10 χρόνια το τουριστικό ρεύμα αναμένεται να διπλασιαστεί και να ξεπεράσει τα 2 δισ. επισκέπτες και το ποσοστό του ΑΕΠ που θα προέρχεται από τον τουρισμό αναμένεται να φτάσει τα 2,1 τρισ. από 1,6 τρισ. που είναι σήμερα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου τόνισε ότι θα πρέπει το πρόγραμμα Come, που χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια και στον κλάδο, να διπλασιαστεί και να φτάσει στα 6-7 δισ. ευρώ. Οπως δήλωσε, ο στόχος που έχει τεθεί από την Ε.Ε. είναι η προσέλκυση 700 εκατομμυρίων τουριστών έως το 2020, νούμερο που είναι εφικτό εάν υπάρξει κοινή στρατηγική και ταχύτητα τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην υλοποίησή τους.
Ετρεξε με 3%
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιούρκι Κατάινεν ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι τα ήθη και τα έθιμα είναι εκείνα που αξιοποιεί για την ανάδειξή του ο τουρισμός και έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής του ταυτότητας. Ο Φινλανδός τέως πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι πέρυσι ο κλάδος του τουρισμού έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3%, ποσοστό που το χαρακτήρισε ικανοποιητικό. «Ο στόχος ήταν να αποδεσμευτούν 350 δισ. για τον τουρισμό μέχρι το 2018. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκεντρώσει 236 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, τα οποία έχουν επιμεριστεί σε διάφορα project».
ΧΑΡΗΣ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής