Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Δημοκρατία, οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να προστατευτούν από το μέτρο της κατάσχεσης μισθών, συντάξεων, τραπεζικών καταθέσεων, εισοδημάτων, ακόμη και ακίνητης περιουσίας με τις εξής εναλλακτικές:
1. Να προχωρήσουν σε ρύθμιση των κόκκινων χρεών τους
Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις (εφόσον προέρχεται το χρέος από έκτακτη φορολογία) τις οφειλές τους προς την Εφορία, όπως ορίζουν οι διατάξεις περί «πάγιας ρύθμισης» του νόμου 4152/2013. Η υποβολή γίνεται με υπεύθυνη δήλωση που θα συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Η δήλωση γίνεται και ηλεκτρονικά, μέσω TAXISnet.
2. Ορισμός ακατάσχετου λογαριασμού
Για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ και αφορά καταθέσεις σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα τραπεζικό ίδρυμα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο όριο θα πρέπει να δηλωθεί ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός στο σύστημα TAXISnet.
3. Τμηματική αποπληρωμή χρεών με έναντι
Η λύση αυτή δίνεται στον οφειλέτη εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί σε πάγια ρύθμιση και μπορεί να εξοφλεί ανά μη τακτικά χρονικά διαστήματα ποσά «έναντι». Η ρύθμιση ευνοεί όσους χρωστούν πολύ περισσότερα από 500 ευρώ. Η πληρωμή μπορεί να γίνεται σε υποκαταστήματα ΕΛΤΑ ή σε οποιοδήποτε ΑΤΜ τράπεζας ή με web banking με την ταυτότητα οφειλής.
4. Αίτηση για μείωση του ποσού που υπόκειται σε κατάσχεση
Με αίτηση προς τον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΥΟ, μπορεί ο οφειλέτης που υπόκειται στο μέτρο της κατάσχεσης μηνιαίου μισθού, άνω των 1.000 ευρώ, να ζητήσει μείωση του ποσού του μισθού του που παρακρατείται για αποπληρωμή του χρέους του.
5. Πώληση μέρους ή όλου του ακινήτου
Σε περίπτωση μεγάλου χρέους, ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να πουλήσει ακίνητο που είναι στην κατοχή του, με την προϋπόθεση ότι μέρος ή και το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει, θα αποδοθεί στο Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους. Σε αυτή την εναλλακτική, ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει ο ίδιος ποιο ακίνητο θα πουλήσει.