Iσχυρά κίνητρα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μην εκδίδουν αποδείξεις για τα προϊόντα που πωλούν ή τις υπηρεσίες που παρέχουν έχει καταφέρει να… θεσμοθετήσει η κυβέρνηση, ευνοώντας την εμφάνιση ακραίων φαινομένων φοροδιαφυγής, τα οποία αναμένεται να ενταθούν τώρα, κατά τους θερινούς μήνες, όπου στη χώρα μας η τουριστική κίνηση αυξάνεται σημαντικά.
Με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις και παραλείψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ευνοϊκές για την αποφυγή της έκδοσης φορολογικών στοιχείων με συνέπεια ο Κρατικός Προϋπολογισμός να κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να θεωρείται βέβαιη πλέον η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη από το 2017!
Η… γκάφα
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τον Οκτώβριο του 2015 τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 4337/2015 με τις οποίες καταργήθηκαν τα αυτοτελή πρόστιμα για τις φορολογικές παραβάσεις της μη έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Παράλληλα, από το περυσινό καλοκαίρι μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση έθεσε σε ισχύ σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων με τις οποίες αυξήθηκαν σημαντικά οι συντελεστές ΦΠΑ σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης, χωρίς παράλληλα να μεριμνήσει για την ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων διασφάλισης των εισπράξεων του ΦΠΑ, όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος των συναλλαγών με τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών των επιχειρήσεων με τις πληροφοριακές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
«Δεμένα χέρια»
Από τις 17 Οκτωβρίου 2015 oι υπάλληλοι των ΔΟΥ και της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ):
1 Οταν πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται σε ΦΠΑ, και εφόσον διαπιστώνουν ότι δεν έχουν εκδοθεί αποδείξεις, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να υπολογίζουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στις μη εκδοθείσες αποδείξεις και να καταλογίζουν συνολικό πρόστιμο ίσο με το 50% του διαφυγόντος ΦΠΑ! Τα πρόστιμα που προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή είναι πολύ μικρά και πολλές φορές προκαλούν ακόμη και τον… γέλωτα των ελεγχομένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις ενθαρρύνονται στο να συνεχίζουν να μην κόβουν αποδείξεις!
2 Οταν μεταβαίνουν για επιτόπιους ελέγχους σε ιδιωτικά ιατρεία, ιδιωτικά φροντιστήρια και εκπαιδευτήρια, καθώς επίσης και σε μικρές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα λιγότερα των 10.000 ευρώ, που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ (λόγω υπαγωγής στο καθεστώς «μικρών επιχειρήσεων»), δεν μπορούν πλέον να καταλογίσουν κανένα πρόστιμο εφόσον εντοπίσουν παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι απλώς να καταγράψουν τις παραβάσεις, χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών κάποια ειδικότερη διαδικασία για τον άμεσο προσδιορισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και την επιβολή των διαφυγόντων φόρων εισοδήματος.
Καμία οχύρωση
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ακόμη καταθέσει στη Βουλή ούτε τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού» και του «ηλεκτρονικού» χρήματος στις περισσότερες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες πελάτες τους ούτε τις διατάξεις για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των λοιπών φορολογικών μηχανισμών με τη ΓΓΔΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές, αν και είναι έτοιμες για κατάθεση στη Βουλή εδώ και 7 μήνες από το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, έχουν «παγώσει» από τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο και τους δανειστές, οι οποίοι έδωσαν προτεραιότητα στην επιβολή άλλων, επαχθών και άδικων, φοροεισπρακτικών μέτρων.
Εκτίναξη
Χαρακτηριστικό των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης είναι εξάλλου το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι και σήμερα, παρά το γεγονός ότι χαλάρωσαν οι ποινές για τη μη έκδοση αποδείξεων και δεν προωθήθηκαν μέτρα για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συναλλαγών ώστε να διασφαλιστεί η έκδοση αποδείξεων, επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ, από το 13% στο 24%, για εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.
Ειδικά δε σε 16 νησιά του Αιγαίου με σημαντική τουριστική κίνηση και γενικότερα με αυξημένη οικονομική δραστηριότητα, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ των προϊόντων και των υπηρεσιών αυτών ήταν πολύ μεγαλύτερες, καθώς ανέβασαν το συντελεστή από το 9% στο 24%!
Καμπανάκι
Ουσιαστικά, με την κατάργηση των προστίμων, την έλλειψη μέτρων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των συναλλαγών και τις συνεχείς αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ έχουν… παρασχεθεί πλέον ισχυρότατα κίνητρα σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες να μην εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις! Ειδικά τώρα, τους θερινούς μήνες, η φοροδιαφυγή μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων αναμένεται να οργιάσει στα νησιά και τις υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της χώρας, αφού σε κάθε περίπτωση το κόστος που θα καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περίπτωση εντοπισμού τους από τους ελεγκτές εφοριακούς είναι πλέον πολύ μικρότερο από το οικονομικό όφελος που θα αποκομίζουν μέσω της μη έκδοσης των φορολογικών στοιχείων.
Είναι βέβαιο πλέον ότι εάν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής τότε τα φορολογικά έσοδα που θα χαθούν από την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή θα είναι τόσα πολλά που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ενεργοποιήσει εντός του 2017 τον δημοσιονομικό «κόφτη», με την επιβολή νέων επαχθών μέτρων που θα αφορούν κυρίως σε περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου