Τα σενάρια, που περιγράφονται σε επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών προς γερμανούς βουλευτές, βασίζονται σε διαφορετικές προβλέψεις για την πορεία των ελληνικών δημοσιονομικών.
Το πρώτο ενδεχόμενο, το πλέον αισιόδοξο, θέλει την Ελλάδα να πετυχαίνει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη της τάξης του 1,3% και το μέσο πρωτογενές πλεόνασμα να ανέρχεται στο υψηλό 2,6% του ΑΕΠ. Ως αποτέλεσμα, υπό αυτές τις εκτιμήσεις το ελληνικό χρέος θα χρειαστεί ελάχιστη ελάφρυνση και θα πέσει στο 60% του ΑΕΠ έως το 2060.
Το δεύτερο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, θέλει το ελληνικό χρέος να εκτοξεύεται στο 226% του ΑΕΠ έως το 2060, λόγω χαμηλής μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, που θα ανέρχεται στο 1%, και χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 1,5%. Αυτό το σενάριο απαιτεί βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
Το τρίτο σενάριο βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα δύο χωρίς να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί.
Με βάση το πρώτο σενάριο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, θα χρειαστεί ελάχιστη ή και καθόλου παρέμβαση στο ελληνικό χρέος, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο σενάριο, η αναγκαία αναδιάρθρωση θα είναι «γενναία».
Όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, το αμερικανικό πρακτορείο, επικαλούμενο αξιωματούχος της Ε.Ε., εκτιμά πως οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ανέρχονται στο 50 – 50.
Διαβάστε ακόμα:
Στο σημερινό Eurogroup «κληρώνει» για πλεόνασμα και ελληνικό χρέος