Το Σάββατο το πρωί, στα γραφεία της εφημερίδας και της ιστοσελίδας liberal.gr εμφανίστηκαν αστυνομικοί με πολιτικά, λέγοντας ότι αναζητούν δημοσιογράφους της εφημερίδας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι αστυνομικοί δεν ενημέρωσαν ποιους αφορά το ένταλμα ούτε από ποιον προέρχεται η μήνυση και αποχώρησαν όταν ενημερώθηκαν ότι τα γραφεία της εφημερίδας δεν λειτουργούν το Σάββατο. Οι δημοσιογράφοι προσήλθαν αυτοβούλως και παρουσιάστηκαν στη ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο Α.Τ. Εξαρχείων.
Η μήνυση του Πάνου Καμμένου έγινε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια αλλά και συνολικά τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.
«Πήραν από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες και έχουν δημιουργήσει τη… Μόρια», δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΑΔΑ ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και πού πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για να συλληφθούν». Χθες το πρωί, οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος δεν ζήτησε την ποινική τους δίωξη αλλά τη διερεύνηση των όσων αναφέρονται στα σχετικά ρεπορτάζ της εφημερίδας, τόσο για την κατάσταση στη Μόρια όσο και για τη διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται.
Η είδηση της μήνυσης του υπουργού Εθνικής Αμυνας εναντίον των δημοσιογράφων αναμεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά πρακτορεία ειδήσεων, εφημερίδες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως η «Washington Post» και η «New York Times». Σύμφωνα με το Associated Press, οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν «κατόπιν καταγγελίας του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, του οποίου το υπουργείο χειρίζεται τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. Στο άρθρο που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή φέρεται ότι ορισμένοι από τους αποδέκτες της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ήταν επιχειρηματίες συνδεδεμένοι με τον Καμμένο».
Την ίδια στιγμή σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων κατά του Πάνου Καμμένου: Η Ν.Δ. έκανε λόγο για τραμπουκισμούς και επίδειξη αλαζονείας και αυταρχισμού από την κυβέρνηση κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν την κατασπατάληση του πακτωλού των κοινοτικών κονδυλίων στο μεταναστευτικό προσθέτοντας ότι πρόκειται για επίδειξη καθεστωτικής νοοτροπίας από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και ότι θέλει δεν θέλει θα δώσει εξηγήσεις για τις εικόνες ντροπής στη Μόρια που εκθέτουν τη χώρα μας στο εξωτερικό. «Η φίμωση του Τύπου υπήρξε πάντοτε η απαρχή ζοφερών εξελίξεων. Χρειάζεται δημοκρατική επαγρύπνηση, γιατί προβλέπω ότι το προσεχές μέλλον μάς επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις», δήλωσε ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ δηλώσεις έκαναν το ΚΙΝ.ΑΛ., το Ποτάμι και κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης.
«Πόλεμος» Καμμένου-Μαντζουράνη-Βαξεβάνη
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του Πάνου Καμμένου, του Κώστα Βαξεβάνη και του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επιτέθηκε μέσω του λογαριασμού του στο twitter στον δικηγόρο Γιάννη Μαντζουράνη διότι τάχθηκε κατά της διαδικασίας του αυτοφώρου αλλά και κατά του Κώστα Βαξεβάνη που έκανε retweet τη σχετική αναφορά.
«Η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον δημοσιογράφων για εγκλήματα τελούμενα διά του Τύπου πρέπει να καταργηθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Η ΕΣΗΕΑ ορθώς αντέδρασε, κάτι που, για παράδειγμα, δεν έπραξε πρόσφατα κατά τη σύλληψη Βαξεβάνη μετά από μήνυση Στουρνάρα», έγραψε στο twitter o Γιάννης Μαντζουράνης με τον Πάνο Καμμένο να απαντά: «Για τη μήνυση Βαξεβάνη κατά Φιλιππάκη της “Δημοκρατίας” και Τριανταφυλλόπουλου που υπέβαλε κατόπιν συμβουλών σου με ενεργοποίηση του αυτοφώρου κουβέντα Γιάννη ή τότε ήσουν συνήγορος του Μαρινάκη ακόμη, όλα έχουν όρια». Στη συνέχεια προχώρησε σε νέο tweet στο οποίο επισήμανε: «Επειδή βλέπω την ευαισθησία Ν.Δ. – Βαξεβάνη για τη σύλληψη των συκοφαντών φίλων τους, τους ενημερώνω ότι πριν στρατολογηθεί ο Λάμψιας από τον Μαρινάκη είχε τον γιο του στο γραφείο μου στο Πεντάγωνο και γνώριζε καλά ότι δεν είχα ποτέ καμία αρμοδιότητα στο προσφυγικό ούτε σε κονδύλια Ε.Ε.».
Ελένη Μενεγάκη: Άφησε πίσω της την τηλεόραση – Δεκάδες οι αντιδράσεις για το νέο της βήμα
Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας Θανάσης Μαυρίδης τόνισε ότι η υπόθεση ουσιαστικά «αφορά την έκφραση» και όχι μία μάχη της εφημερίδας. «Εμείς κοιμηθήκαμε κάπως αυτό το βράδυ. Θέλω να ρωτήσω τον κ. Καμμένο, τον κ. Τσίπρα και τον κ. Παππά, πώς κοιμήθηκαν αυτοί. Και να τη θυμούνται πολλά χρόνια αυτή την ερώτηση», είπε ο κ. Μαυρίδης και ευχαρίστησε την ΕΣΗΕΑ αλλά και τους δημοσιογράφους που τους στήριξαν.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας πως «ήρθαν να εκφράσουν, υποτίθεται, το νέο και εκφράζουν το πιο παλιό από το παλιό». Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. βρέθηκε το πρωί στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων όπου οδηγήθηκαν οι δημοσιογράφοι και σε δήλωσή του τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν αντέχει την κριτική για τη Μόρια και για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε. για τη μετανάστευση, ένα θέμα που έχει εγερθεί άλλωστε από πολλές πλευρές». «Οταν θα φύγουν θα ήταν καλύτερο για τους ίδιους να μην τους θυμόμαστε για καθεστωτισμό και για συλλήψεις δημοσιογράφων! Θα μπορούσαν να χάσουν αξιοπρεπώς…», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής κ. Καραγκούνης τόνισε: «Πριν από 2 εβδομάδες κυνηγούσαν την εκπρόσωπο του κόμματός μας μέσα στα γραφεία μας. Τώρα συνέλαβαν για άλλη μια φορά δημοσιογράφους γιατί τόλμησαν να κάνουν κριτική στην κυβέρνηση, να κάνουν δηλαδή το έργο τους. Ετσι αντιλαμβάνεται τη Δημοκρατία, την ελευθερία του Τύπου η κυβέρνηση “πρώτη φορά Αριστερά”. Να τους χαιρόμαστε».
Εντονη ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία ζήτησε να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, σημειώνοντας πως είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]