Αν και ακόμη είναι νωρίς για να μπορέσουν να αποκρυπτογραφηθούν οι επιπτώσεις που θα έχει ο εμπορικός πόλεμος στις κατά τόπους οικονομίες, δεδομένου ότι ακόμα είναι άγνωστο πώς θα απαντήσουν οι άλλες χώρες στις ΗΠΑ, κορυφαίοι οικονομολόγοι κάνουν ήδη λόγο για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, αλλά και νέα άνοδο του πληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά, στελέχη του κλάδου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, σημειώνουν ότι μπορεί ο άμεσος αντίκτυπος για τις ελληνικές εξαγωγές από τους δασμούς να μην είναι σημαντικός, καθώς περιορίζονται στα 2,41 δισ. ευρώ, ωστόσο θα περιλαμβάνεται στις «παράπλευρες» απώλειες, καθώς οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών, όπως ρούχα, παπούτσια, κινητά, υπολογιστές, ακόμα και φάρμακα, αναμένεται να αυξηθούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αναλυτές της Morningstar αναφέρουν ότι οι βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα η Nike, δεν θα πανικοβληθούν, αλλά με την πάροδο του χρόνου, εάν διατηρηθούν οι δασμοί, θα αυξήσουν τις τιμές στα αθλητικά είδη και οι παραγωγοί ενδέχεται να δουλεύουν με χαμηλότερα περιθώρια κέρδους.
Αντίστοιχα, η Μαρί Σορ, αναλύτρια μετοχών στην Columbia Threadneedle Investments, η οποία κατέχει και μετοχές της Nike, δήλωσε στο Reuters: «Η ανακοίνωση των δασμών είναι πολύ χειρότερη από την αναμενόμενη. Ενας δασμός 46% στο Βιετνάμ θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί για τις εταιρίες υποδημάτων, συμπεριλαμβανομένης της Nike. Οι εταιρίες θα προσπαθήσουν να πιέσουν τους προμηθευτές, αλλά οι δασμοί σίγουρα θα οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό σε πολλές κατηγορίες, πιέζοντας τις συνολικές διακριτικές δαπάνες των καταναλωτών».
«Σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ, διαθέτουν μονάδες παραγωγής μεγάλες αμερικανικές εταιρίες. Οι αυξήσεις δεν θα αφορούν μόνο τα αθλητικά είδη και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, αλλά και υπολογιστές, τάμπλετ, κινητά, ακόμα και φάρμακα. Ολα αυτά θα τα πληρώνουμε ακριβότερα στην Ευρώπη», προσθέτει ο κ. Κορκίδης.
Πάνω και τα iPhone
Μονόδρομο φαίνεται ότι θα αποτελέσει η αύξηση των τιμών και για τον τεχνολογικό κολοσσό Apple, καθώς οι περισσότερες συσκευές που πωλούνται στις ΗΠΑ παράγονται σε εργοστάσια της Κίνας, όπου οι δασμοί μετά τα αντίποινα αγγίζουν το 104%. Μάλιστα, στην κατασκευή τους εμπλέκονται και άλλες χώρες, όπως η Ινδία, το Βιετνάμ και άλλες ασιατικές αγορές. Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, στην Ινδία κατασκευάζονται iPhone και AirPods, στο Βιετνάμ ορισμένα AirPods, iPad, Apple Watches και Mac, στη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη υπολογιστές Mac, ενώ από πολλές άλλες χώρες, στις οποίες επίσης έχουν επιβληθεί δασμοί, η Apple προμηθεύεται διάφορα εξαρτήματα για τις συσκευές της.
Με αυτά τα δεδομένα, η εταιρία δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις από τους δασμούς, με τις ανατιμήσεις να θεωρούνται δεδομένες, αν και προς το παρόν τα στελέχη της τηρούν σιγήν ιχθύος. Ωστόσο, αυτές δεν θα περιοριστούν μόνο στις συσκευές που πωλούν στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο -και στην Ευρώπη-, καθώς οι τιμές των εξαρτημάτων που εισάγει από άλλες χώρες, επίσης, θα αυξηθούν.
Από την πλευρά τους, πάντως, οι Ελληνες εξαγωγείς τηρούν στάση αναμονής για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δασμοί. «Είναι ακόμα νωρίς για να μπορούμε να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις. Πολλές χώρες πάνε σε απευθείας διαπραγματεύσεις, με πρώτο το Ισραήλ. Το παγκόσμιο εμπόριο αλλάζει μορφή. Πάντως, αν οι δασμοί παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, θα την πληρώσουν οι καταναλωτές», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.
Φθηνότερα ζυμαρικά, φρούτα και κρασιά
Πέρα, όμως, από τις αυξήσεις που θα φέρουν οι δασμοί, σε κάποια προϊόντα, όπως τα τρόφιμα και τα αυτοκίνητα, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ενδέχεται να δουν και μειώσεις.
«Η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες εξάγουν σημαντικές ποσότητες τροφίμων στις ΗΠΑ. Αν κάποιες από αυτές διακόψουν ή, έστω, μειώσουν τον όγκο των εξαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν βρουν άμεσα νέες αγορές για να τα διοχετεύσουν, το περίσσευμα που θα υπάρξει θα μείνει στην Ε.Ε. και αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, καθώς μιλάμε για ευπαθή προϊόντα, που δεν μπορούν να μείνουν για καιρό στις αποθήκες ή στα ψυγεία», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Ενδεικτικά, μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι ζυμαρικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, αλλά και κρασιά. Από την άλλη, βέβαια, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο ο πρωτογενής τομέας, καθώς οι παραγωγοί θα πρέπει να πουλάνε σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
«Το 104% των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα θα στρέψει τους ροδακινοπαραγωγούς της χώρας στην Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Ελληνες, τι θα κάνουν τα δικά τους προϊόντα; Θα αναγκαστούν να τα πουλάνε σε τιμές ακόμα και κάτω από το κόστος. Ναι, να μειωθούν οι τιμές, αλλά όχι να αφανιστεί και ο αγροτικός τομέας και να τρώμε μόνο εισαγόμενα από την Ασία», τονίζει η ίδια πηγή.
Αυτοκινητοβιομηχανία
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, οι δασμοί ύψους 25% στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ενδέχεται να πιέσουν τις τιμές των αυτοκινήτων προς τα κάτω. «Με τόσο υψηλούς δασμούς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει ή να μειώσει την παραγωγή της, γεγονός βέβαια που θα οδηγούσε σε απολύσεις και μείωση της αγοραστικής δύναμης, ή να τη διατηρήσει και να ρίξει τις τιμές στο εσωτερικό της Ε.Ε.», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΣΕ.
Τέλος, στελέχη της αγοράς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τον τουρισμό, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας, καθώς πολλοί Γερμανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί τουρίστες, που παραδοσιακά επισκέπτονται την Ελλάδα, ενδέχεται, λόγω περιορισμένου εισοδήματος, να ακυρώσουν τις διακοπές τους, επιφέροντας βαρύ πλήγμα σε όλους τους κλάδους που συνδέονται με τον τουρισμό.