Ο 57χρονος φωτογράφος πέθανε στις 5 Αυγούστου μετά από μάχη τριών ετών με την ALS (νόσος του κινητικού νευρώνα), ανέφερε η οικογένειά του μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό People, προσθέτοντας: «Ο Μπράιαν επέλεξε να κρατήσει το ταξίδι του με την ALS ιδιωτικό και όσοι από εμάς τον φρόντιζαν κάναμε το καλύτερο δυνατό για να τιμήσουμε την επιθυμία του».
Σάντρα Μπούλοκ: Το δημόσιο «ευχαριστώ» για τη στήριξη μετά τον θάνατο του συντρόφου της
Σύμφωνα με το People, που επικαλείται πηγή κοντά στη Σάντρα Μπούλοκ, η ηθοποιός «είδε την απίστευτη έκρηξη υποστήριξης προς την έρευνα για την ALS μετά τον θάνατο του Μπράιαν».
«Είναι τόσο ευγνώμων σε όλους εκείνους που έχουν προσφέρει και είναι χαρούμενη που από κάτι τόσο σπαρακτικό προέκυψε κάτι τόσο θετικό για τους άλλους», προσέθεσε η πηγή.
Αντί για λουλούδια, η οικογένεια του Ράνταλ ζήτησε να γίνουν δωρεές στην Ένωση ALS και στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Εκπρόσωπος της Ένωσης ALS δήλωσε στο περιοδικό ότι «επιπλέον 50.000 δολάρια συγκεντρώθηκαν από δωρητές προς τιμήν του Μπράιαν και αυξήθηκαν πάνω από 100.000 οι νέοι επισκέπτες στον ιστότοπό μας».
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους που έκαναν δωρεές και η καρδιά μας είναι με την οικογένεια της Σάντρα και του Μπράιαν», προσέθεσε ο εκπρόσωπος. «Χρειαζόμαστε ακόμα υποστήριξη για να κάνουμε την ALS βιώσιμη για όλους, παντού, μέχρι να μπορέσουμε να τη θεραπεύσουμε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είναι η ALS: H σπάνια νόσος από την οποία έχασε τη ζωή του ο σύντροφος της Σάντρα Μπούλοκ
H νόσος από την οποία έπασχαν ο Λου Γκέρινγκ, ο Στίβεν Χόκινγκ και ο σύντροφος της Σάντρα Μπούλοκ
Θλίψη παγκοσμίως προκάλεσε ο θάνατος του συντρόφου της Σάντρα Μπούλοκ, Μπράιαν Ράντολ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μόλις στς 57 του χρόνια έπειτα από μάχη που έδινε τα τελευταία τρία χρόνια με το ALS.
Διάσημοι… χωρισμοί μέσα στο 2024!
Λίγα λόγια για το ALS
Όπως αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Νευρολογικών Διαταραχών & Εγκεφαλικού (NINDS) των ΗΠΑ, είναι μία δύσκολη, ευτυχώς σπάνια νευρολογική νόσος που προσβάλλει τους κινητικούς νευρώνες.
Οι κινητικοί νευρώνες είναι τα εξειδικευμένα κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ελέγχουν τις εκούσιες μυϊκές κινήσεις. Οι εκούσιες μυϊκές κινήσεις είναι αυτές που επιλέγουμε να κάνουμε για να εκτελέσουμε λειτουργίες, όπως η μάσηση, η βάδιση και η ομιλία.
Η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματά της επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία γι’ αυτήν, ούτε τρόπος να υποστραφεί η εξέλιξή της.
Πρώιμα συμπτώματα
Η ALS είναι ένα είδος νόσου του κινητικού νευρώνα. Καθώς οι κινητικοί νευρώνες εκφυλίζονται και πεθαίνουν, σταματούν να στέλνουν μηνύματα στους μυς. Εκείνοι αρχίζουν να εξασθενούν, να κάνουν σπασμούς και να ατροφούν. Τελικά ο εγκέφαλος χάνει την ικανότητα να εκκινεί και να ελέγχει τις εκούσιες κινήσεις του σώματος.
Στα πρώιμα στάδιά της, η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση προκαλεί συμπτώματα όπως:
- Μυϊκές συσπάσεις στο χέρι, το πόδι, τον ώμο ή τη γλώσσα
- Μυϊκές κράμπες
- Σφικτούς και δύσκαμπτους μυς (σπαστικότητα)
- Αδυναμία των μυών σε ένα χέρι, πόδι, στον λαιμό, στο διάφραγμα
- Μπερδεμένη ομιλία, συχνά ρινική (από τη μύτη)
- Δυσκολίες στην μάσηση ή την κατάποση
Πιο προχωρημένα στάδια
Καθώς εξελίσσεται η νόσος, η μυϊκή αδυναμία και ατροφία εξαπλώνονται και σε άλλα σημεία του σώματος. Οι ασθενείς εκδηλώνουν πρόσθετα προβλήματα, όπως:
- Αδυναμία να σταθούν ή να βαδίσουν, να σηκωθούν από το κρεβάτι, να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους
- Αδυναμία να μασήσουν και να καταπιούν το φαγητό τους (δυσφαγία)
- Αδυναμία να μιλήσουν ή να σχηματίσουν λέξεις (δυσαρθρία)
- Δυσκολίες στην αναπνοή (δύσπνοια) που τελικά καθιστούν απαραίτητη τη χρήση αναπνευστήρα
Οι πάσχοντες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια βάρους και υποσιτισμό. Συχνά εκδηλώνουν επίσης βλάβες στα νεύρα, καθώς και αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη, αφού συνήθως διατηρούν την επίγνωση της κατάστασής τους.
Η πλαγία μυατροφική σκλήρυνση δεν επηρεάζει την ικανότητα γεύσης, αφής, όσφρησης ή ακοής. Ούτε τη μνήμη και τη λογική σκέψη.
Η πρόγνωσή της δεν είναι καλή. Οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν από αναπνευστική ανεπάρκεια, συνήθως εντός τριών έως πέντε ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Ωστόσο το περίπου 10% επιζούν επί μία δεκαετία ή περισσότερο.
Ο πιο γνωστός πάσχοντας από ALS ήταν ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ ο οποίος συμπλήρωσε 52 χρόνια ζωής με τη νόσο.
Ειδήσεις σήμερα
Λάμπης Λιβιεράτος: Κουκλάρα η κόρη του – Δείτε την με αποκαλυπτικό μαγιό
Αυτά είναι τα 4 ζώδια που θα νιώσουν στο «πετσί» τους τη… νέα Πανσέληνο
Ιερέας χορεύει και… σαρώνει στο TikTok – Δείτε βίντεο