To Χουνκιάρ Μπεγεντί επινοήθηκε από ένα Γάλλο σεφ την εποχή του Μουράτ του ΙV (μεταξύ του 1623 έως το 1640 που ήταν Σουλτάνος ο Μουράτ).
Συνδύασε τις γνώσεις του από τη Γαλλική κουζίνα και έφτιαξε μια μπεσαμέλ όπου μέσα έβαλε μελιτζάνα και τότε “O Σουλτάνος ευχαριστήθηκε” που είναι και η εξήγηση της Τουρκικής ονομασίας.
Μοσχάρι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας (hünkâr beğendi από την Πόλη)
ΥΛΙΚΑ
Για το κοκκινιστό
700 γρ. μοσχάρι για κατσαρόλα (14,00 ευρώ/κιλό)
2 κρεμμύδια τριμμένα (0,55 ευρώ/500 γραμμάρια-4 τεμάχια)
2 σκελίδες σκόρδο (0,57 ευρώ/τεμάχιο)
1 κουταλιά της σούπα τοματοπελτέ (0,60/τεμάχιο-50gr)
400 γρ. ντομάτες κονκασέ (0,90/τεμάχιο)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (0,60 ευρώ/κιλό)
500 ml ζωμό κρέατος
1 ξυλάκι κανέλας (0,64/τεμάχιο-50gr)
4 κόκκους μπαχάρι (0,64/τεμάχιο-50gr)
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο (0,64/τεμάχιο-50gr)
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι (0,64/τεμάχιο-50gr)
40 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (11,60 ευρώ/λίτρο)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (0,68 ευρώ/τεμάχιο)
Αλάτι (1,46 ευρώ/τεμάχιο)
Το συνολικό κόστος παρασκευής του φαγητού ανέρχεται στα 31,35 ευρώ
ΟΔΗΓΙΕΣ
Για την κρέμα μελιτζάνας:
Με ένα πιρούνι τρυπάμε τις μελιτζάνες και τις καψαλίζουμε σε φωτιά ή στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι έτοιμες τις τοποθετούμε σε τρυπητό και τις αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε την μπεσαμέλ.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει η κρέμα. Παράλληλα, ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις ρίχνουμε στη μπεσαμελ. Τέλος, προσθέτουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο και προσεκτικά αλάτι. Ανακατεύουμε για 2 περίπου λεπτά στη φωτιά και αποσύρουμε.
Για το κοκκινιστό:
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Σε ευρύχωρο και βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο, λίγα κομμάτια κάθε φορά για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και βράσει. Μόλις θωρακιστεί από όλες τις πλευρές προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον τοματοπελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και τέλος τις ντομάτες. Σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε το χιουνκιάρ μπεγιεντί βάζοντας κάτω την κρέμα μελιτζάνας και από πάνω το κοκκινιστό με τη σάλτσα.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Προσοχή, μην καούν οι μελιτζάνες γιατί θα έχουν βαριά γεύση
– Αν θέλουμε μπορούμε αντί για γάλα να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση
– Τα μπαχαρικά και τις ποσότητες τους τα ρυθμίζουμε σύμφωνα με τις γεύσεις μας
Ειδήσεις σήμερα
Ελαιόλαδο από «χρυσό»: Νέα έκρηξη τιμών - Πόσο κοστίζει σε σύγκριση με πέρσι [Βίντεο]
Η πρώτη…σερβιτόρα- ρομπότ στην Κρήτη είναι γεγονός - Δείτε το βίντεο
Καιρός: Συνεχίζεται το «μικρό καλοκαιράκι» - Η πρόγνωση μέχρι την 28η Οκτωβρίου [Βίντεο]