Η ονομασία τους προέρχεται από την Τουρκική λέξη Sucuk η οποία σημαίνει λουκάνικο. Η κατάληξη –ακι σημαίνει όπως γνωρίζουμε, «μικρό». Όποτε η ετοιμολογία τους «είναι μικρό λουκάνικο».
Η Ελληνική παρέμβαση στο θέμα ήταν πως αντί τον κιμά να τον κλείνουν μέσα σε ιστό εντέρου για να γίνει λουκάνικο, τον κράταγαν σκέτο και τον έπλαθαν σε μικρά μακρόστενα κιοφτεδάκια τελειώνοντας το φαγητό με παχιά, μυρωδάτη σάλτσα. Γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκαν σουτζουκάκια Σμυρνέικα και Πολίτικα.
Η Τούρκικη λέξη για το κατά τ’ άλλα Ελληνικότατο φαγητό είναι «İzmir köfte» δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη.
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα: Τα υλικά και οι τιμές των προϊόντων
Υλικά για τα κεφτεδάκια:
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (μπορεί να γίνει και με ½ μοσχαρίσιο και ½ αρνίσιο ή χοιρινό)
-4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα
-2 σκελίδες σκόρδο
-1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη
-3 αβγά
-½ κ.σούπας βούτυρο
-2 κρεμμύδια τριμμένα
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι
-1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
-1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό
-αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τον κιμά σε λεκανάκι και μουλιάζουμε το ψωμί σε ένα ποτήρι Μαυροδάφνη. Στη συνέχεια, αφού έχει μουλιάσει το ψωμί, το στύβουμε καλά και το βάζουμε στον κιμά. Ψιλοκόβουμε και προσθέτουμε το μαϊντανό στο μείγμα. Πρέπει να είναι πολύ λεπτός, αν δεν μπορείτε με μαχαίρι κάντε το με μαγειρικό ψαλίδι. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε ½ κουταλιά της σούπας βούτυρο με μια στάλα ελαιόλαδο για να μη καεί και ρίχνουμε το κύμινο.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι ν’ αρχίσει να βγάζει το άρωμα του. Έπειτα λιώνουμε τα σκόρδα σε γουδί (ή σε μούλτι) με μια πρέζα αλάτι και τα ρίχνουμε μαζί με το κρεμμύδι στο τηγάνι. Τα γυρίζουμε ελαφρώς. Όταν το κρεμμύδι πάρει γυαλάδα ρίχνουμε μια πρέζα ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας Μαυροδάφνη από αυτή που μουλιάσαμε το ψωμί. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε το μείγμα του κρεμμυδιού μέσα στον κιμά, προσθέτουμε τα αβγά, το ξύδι, αλάτι (λίγο) και το πιπέρι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και κόκκινο καυτερό. Ζυμώνουμε πολύ καλά το μείγμα για 10 λεπτά (μη βαριέστε έχει το σκοπό του), κλείνουμε με μεμβράνη τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 40 λεπτά.
Το κάνουμε αυτό για να σφίξει ο κιμάς και να βγάλουν τα αρώματα τους τα μυρωδικά. Όσο περιμένουμε τον κιμά να σφίξει, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Τιμές των υλικών που απαιτούνται
-1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο (11,00 ευρώ/κιλό)
-4 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο (1,26 ευρώ/μισό κιλό)
-2 σκελίδες σκόρδο (0,57 ευρώ/τεμάχιο)
-1 ποτήρι κρασιού Μαυροδάφνη (3,99/μπουκάλι 750ml)
-3 αβγά (1,95 ευρώ /6 τεμάχια 63-73gr)
-½ κ.σούπας βούτυρο (2,30 ευρώ/Βούτυρο με Μειωμένα Λιπαρά 225g)
-2 κρεμμύδια τριμμένα (0,55 ευρώ/500 γραμμάρια-4 τεμάχια)
-1 κουταλιά της σούπας ξύδι (0,89 ευρώ/μπουκάλι ξύδι 390ml)
-1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (0,88 ευρώ/ τεμάχιο)
-1 φλιτζάνι του καφέ αλεύρι λευκό (1,25 ευρώ/τεμάχιο)
– αλάτι (1,46 ευρώ/τεμάχιο)
– πιπέρι (0,68 ευρώ/τεμάχιο)
Συνολικό κόστος: 26,78 ευρώ
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα: Υλικά για τη σάλτσα
-1 κιλό τομάτες (2,49 ευρώ/κιλό)
-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
-1 ποτήρι Μαυροδάφνη
-1 φύλλο δάφνης (1,42 ευρώ/20gr)
-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (0,64/τεμάχιο-50gr)
-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
-Λίγο λάδι (11,60 ευρώ/λίτρο)
-Αλάτι και πιπέρι
Τιμές των υλικών που απαιτούνται
-1 κιλό τομάτες (2,49 ευρώ/κιλό)
-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
-1 ποτήρι Μαυροδάφνη
-1 φύλλο δάφνης (1,42 ευρώ/20gr)
-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα (0,64/τεμάχιο-50gr)
-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
-Λίγο λάδι (11,60 ευρώ/λίτρο)
-Αλάτι και πιπέρι
Συνολικό κόστος: 16,15
Επομένως το συνολικό κόστος παρασκευής του φαγητού ανέρχεται στα 42,93 ευρώ.
Εκτέλεση
Τρίβουμε τις ντομάτες στο ρεντέ (= τρίφτη) και τις κρατάμε σ’ ένα μπολ στην άκρη. Στο τηγάνι που κάναμε το μείγμα με το κρεμμύδι, αφού το καθαρίσουμε με χαρτί κουζίνας, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ξανθύνει. Όταν είναι έτοιμο και μοσχομυρίζει καβουρδισμένο, ρίχνουμε 1 ποτήρι Μαυροδάφνη.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει σάλτσα και τότε τουμπάρουμε και τη τομάτα μέσα. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι, λίγο νερό (πάντα χλιαρό) και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά. Όσο περιμένουμε τη σάλτσα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 ° C.
Παίρνουμε ένα ταψί τόσο μεγάλο, ώστε να χωράει τα σουτζουκάκια, ρίχνουμε τη σάλτσα, την κανέλα, λίγο λάδι, αλατοπίπερο και λίγο χλιαρό νερό.
Βάζουμε το ταψί με τη σάλτσα στο φούρνο, ν ’αρχίσει να σιγοδένει.
…Κιμάς (η συνέχεια)
Αφού έχουν περάσει τα 40’, βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο, τού κάνουμε ένα γύρισμα με το χέρι και αρχίζουμε να πλάθω σε μακρόστενα σουτζουκάκια, βουτώντας τα χέρια κάθε φορά στο υπόλοιπο κρασί που μούλιασε το ψωμί.
Αφού είναι έτοιμα πλασμένα, έχουμε κόψει ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλα και το ‘χουμε πασπαλίσει με αλεύρι. Ρολάρουμε πάνω στο αλεύρι τα σουτζουκάκια, να παναριστούν καλά.
Στο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με λίγο λάδι, το ανάβουμε και αρχίζουμε να τηγανίζουμε ελαφρά σε μέτρια φωτιά απ’ όλες τις πλευρές, μέχρι να κάνουν μια ροδοκόκκινη κρούστα.
Στη συνέχεια και αφού έχουμε τελειώσει το τηγάνισμα, με μια τρυπητή κουτάλα καθαρίζουμε το βούτυρο από τα καμένα κομματάκια του κιμά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, βλέπουμε πως η σάλτσα είναι ήδη μυρωδάτη και τουμπάρουμε το καθαρό βούτυρο μέσα στη σάλτσα, ανακατεύουμε να γίνουν ένα και βουτάμε τα σουτζουκάκια μας μέσα.
Τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ενώ κάθε τόσο ανοίγουμε το φούρνο και τα λούζουμε με τη σάλτσα.
Μ’ αυτό τον τρόπο γίνονται ζουμερά, αφράτα και γευστικά.
Τιμές για τα συνοδευτικά
Τα συνοδεύουμε ανάλογα τα γούστα μας με:
Ρύζι (2,20/τεμάχιο-500gr)
Μακαρόνια (0,95/τεμάχιο-500gr)
Χυλοπίτες (1,30/τεμάχιο-500gr)
Πουρέ (2,05/συσκευασία δύο τεμαχίων-270gr)
Αραβικές πίτες με γιαούρτι σακούλας πασπαλισμένο με πάπρικα
ή και σκέτα (1,85 ευρώ/4 τεμάχια-270gr)
Πάπρικα: (0,60 ευρώ/τεμάχιο-50gr)
Ειδήσεις σήμερα
Η Γιορτή του Σινεμά επιστρέφει στις 26 Οκτωβρίου με είσοδο 2 ευρώ
Ο Πρίγκιπας Χάρι στην πίστα του Όστιν για το Γκραν Πρι Ηνωμένων Πολιτειών