Υλικά
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 βανίλιες
4 αβγά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (προαιρετικά)
Για το σιρόπι
3 φλιτζ. νερό
3 φλιτζ. ζάχαρη
Φλούδα από ένα λεμόνι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζετε τα ασπράδια από τα αβγά, σε ένα άλλο μπολ βάζετε το σιμιγδάλι με το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες και σε ένα άλλο μπολ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο. Στη συνέχεια, χτυπάτε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και αφήνετε το μπολ στην άκρη.
Έπειτα χτυπάτε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη με το μίξερ, προσθέτετε το γιαούρτι, τους κρόκους και το ξύσμα και μετά συμπληρώνετε σταδιακά στο μίγμα το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες.
Ρίχνετε λίγη λίγη τη μαρέγκα στο μίγμα και ανακατεύετε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά πλήρως. Λαδώνετε λίγο το ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στο πάνω-κάτω για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, ανάλογα με το φούρνο.
Για το σιρόπι: Βάζετε σε μία κατσαρολίτσα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και στην πρώτη βράση το αφήνετε για 5’ και μετά αποσύρετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει.
Όταν βγάλετε το γλυκό από το φούρνο, το τρυπάτε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα για να τραβήξει τα υγρά και το σιροπιάζετε κατά μήκος.