Υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι ή σπάλα
1 κιλό πατάτες
100ml ελαιόλαδο
Χυμό από 2 λεμόνια
30γρ. βούτυρο πρόβειο
½ κουταλάκι ρίγανη
Αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το χοιρινό και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την μισή ρίγανη. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε μία κούπα νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
Εντωμεταξύ, κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε την υπόλοιπη ρίγανη.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες γύρω από το χοιρινό.
Ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια σε διάφορα σημεία πάνω στο κρέας και στις πατάτας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1,5 ώρα ακόμα.
Αν χρειαστεί γυρνάμε το χοιρινό και από την άλλη πλευρά ώστε να πάρει χρώμα, 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε το χυμό λεμονιών.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε ζεστό.
Ειδήσεις σήμερα
Κορυδαλλός: Μαφιόζικη εκτέλεση δύο ανδρών με καλάσνικοφ – Ποια ήταν τα θύματα [βίντεο]
Πανελλήνιες 2023: Στα Λατινικά, τη Χημεία και την Πληροφορική εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Χριστίνα Σούζη: Το πρώτο μήνυμα της μετεωρολόγου μέσα από το ΚΑΤ μετά το ατύχημα [βίντεο]