Υλικά – Παριανή κολοκυθόπιτα νηστίσιμη
6 χωριάτικα φύλλα
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
Γέμιση κολοκυθόπιτας
1 1/2 κιλό κολοκύθα γλυκιά τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1/4 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
1 1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλιτζ. καβουρδισμένο σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά ή σιμιγδάλι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κοφτές κανέλα
2-3 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζα/ες γαρύφαλλο
Διαδικασία – Παριανή κολοκυθόπιτα νηστίσιμη
Τρίβουμε την κολοκύθα σε χοντρό τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη φρυγανιά, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά.
Για τη γλυκιά κολοκυθόπιτα: Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα με φύλλο ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ταψί 36εκ. Στρώνουμε ακτινωτά τα 4 χωριάτικα φύλλα ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο. Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση.
Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν, πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα δυο χωριάτικα φύλλα, αφού τα λαδώσουμε. Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Για το ψήσιμο: Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις για περίπου 50′, μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού. Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.
Ειδήσεις σήμερα
H Ελένη Φουρέιρα θα παίξει σε νέα σειρά του Mega [Βίντεο]
Αφροδίτη Γραμμέλη από τον αέρα της εκπομπής το Πρωινό μας: «Ήρθα για ψυχοθεραπεία…»