Υλικά
700 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γραμμ. νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Φλούδα από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι
Για την κρέμα
300 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
176 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
700 ml γάλα πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος 35%
4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
150 γραμμ. βούτυρο αγελαδινό
2 βανίλιες σκόνη
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για το στήσιμο
350 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
6 φύλλα κρούστας
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Το σιρόπι για το γαλακτομπούρεκο με κανταϊφι: Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά, το σιρόπι μας θα πρέπει να είναι χλιαρο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.
Για την κρέμα: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει, δεν την αφήνουμε να πήξει πολύ και προσθέτουμε το βούτυρο αφού αρχίσει να κοχλάζει. Ανακατεύουμε συνεχώς κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας, ώστε να ενωθούν τα
υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας. Θα γίνει παχύρευστη και βελούδινη, αφήνουμε να κρυώσει.
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός. Ενσωματώνουμε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσοχή όχι βιαστικές κινήσεις πρέπει η μαρέγκα μας να μείνει αφράτη. Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας ενσωματώνουμε το μίγμα της μαρέγκας με την κρέμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης βάζοντας σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην κρέμα.
Το στήσιμο: Σε ένα ταψάκι μιας χρήσης ή σε ένα ταψί 30 εκ. βουτυρώνουμε με το λιωμένη βούτυρο.
Ξανουμε το κανταΐφι και το χωρίζουμε στη μέση. Στρώνουμε τη μισή ποσότητα κανταΐφι στο ταψί, βουτυρώνουμε καλά με ένα πινέλο πιτσιλώντας όχι να ακουμπάει το πινέλο. Από πάνω προσθέτουμε την Κρεμα, στη συνέχεια τα υπόλοιπα φύλλα με βούτυρο και το υπόλοιπο κανταΐφι με βούτυρο.
Ψήνουμε στους 160-170 βαθμούς για 45 λεπτά στον αέρα, βγάζουμε το ταψί, τουμπάρουμε το γλυκό σε ένα πιάτο προσεκτικά και ξανά ψήνουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και από πάνω. Όταν ψηθεί, μετά από 30-40 λεπτά περίπου βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε λίγα λεπτά και σιροπιάζουμε σε 2 δόσεις σταδιακά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Meat Loaf: Πέθανε σε ηλικία 74 ετών ο θρυλικός τραγουδιστής της ροκ
- Τα viral της ημέρας: «Εξαντλημένος» μαθητής στον Καναδά φτυαρίζει χιόνι και το…
- Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής: Εκτός Survivor ο Κατσαούνης; – Η απόφαση του…
- Survivor 5-spoiler: Η κλεψιά της Μυριέλλας που δεν θα περάσει απαρατήρητη [τρέιλερ]
- Ο παθιασμένος έρωτας πίσω από τον Σασμό – Ο πρωταγωνιστής και το…
- Οργή Παγώνη για το κέρασμα της Βούλγαρη με… κόλλυβα – «Πάρτε τα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr