Υλικά
Για τα μανιτάρια
400 γραμμ. μανιτάρια λευκά στρογγυλά
250 γραμμ. portobello κομμένα σε κύβους
100 γραμμ. enoki καθαρισμένα από τις ρίζες τους
10 γραμμ. αποξηραμένο πορτσίνι ( σε σκόνη)
60 γραμμ. βούτυρο
Θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδου πολτοποιημένες
Αλάτι & πιπέρι
Για το ριζότο
15 γραμμ. βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 σκ. Σκόρδου πολτοποιημένη
1 μέτριο άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
65 ml ξηρό λευκό κρασί
250 γραμμ. ρύζι arborio
1 λίτρο και 300 ml ζωμό κοτόπουλου
Για το τελείωμα
30 γραμμ. βούτυρο φρέσκο σε κύβους
120 γραμμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένο
Αλατοπίπερο
Διαδικασία
Για τα μανιτάρια: Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 20 γραμμ. βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Μόλις λιώσει, προσθέτετε τα λευκά μανιτάρια κομμένα στα 4 και μαγειρεύετε μέχρι να ροδίσουν αρκετά για 4 λεπτά. Προσθέτετε το μισό σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Στη συνέχεια τα αφαιρείτε και τα βάζετε δίπλα σε μια πιατέλα ή σε ένα μπολ. Επαναλαμβάνετε με τα πορτομπέλο μανιτάρια με την ίδια διαδικασία και τέλος με τα enoki και τα βάζετε και αυτά στο μπολ. Τα μανιτάρια πρέπει να τα σοτάρετε σε δόσεις γιατί αλλιώς δεν θα σατιριστούν, θα βράσουν. Τα σοτάρετε όλα τα αφήνετε στην άκρη και θα τα χρησιμοποιήσετε αργότερα.
Για το ριζότο: Το μεγαλύτερο μυστικό στο ριζότο είναι ότι από την αρχή μέχρι το τέλος δεν πρέπει να σταματήσετε να ανακατεύετε με μια ξύλινη σπάτουλα-κουτάλα. Στην ίδια κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Μαγειρεύετε 2 λεπτά μέχρι το κρεμμύδι να είναι ημιδιαφανές, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε τα σοταρισμένα λευκά μανιτάρια και τα πορτομπέλο. Βάζετε το ζωμό λίγο λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Το μαγείρεμα του ριζότο είναι 18-20 λεπτά.
10 λεπτά πριν, στην μέση του μαγειρέματος, προσθέτετε τα μανιτάρια, φρέσκο θυμάρι που έχετε σοτάρει μέσα στο ρύζι. Όσο βάζετε ζωμό θα μαγειρεύεται το ριζότο, στα 18 λεπτά βγάζετε από την εστία την κατσαρόλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Προσθέτετε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα-σπάτουλα συνεχώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr