Υλικά
Για την ζύμη
500 γραμμ. αλεύρι
220 γραμμ. νερό
50 γραμμ. ξύδι
20 γραμμ. ελαιόλαδο
10 γραμμ. αλάτι
Αλεύρι (για το άνοιγμα της ζύμης)
Για την γέμιση
1 πράσσο μεγάλο ψιλοκομμένο
400 γραμμ. κατσικίσιο τυρί (σκληρό)
400 γραμμ. ανθότυρο
1 μικρό ματσάκι μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
1 αυγό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μέλι
Σουσάμι
Μαυροσούσαμο
Διαδικασία
Γιορτινό μενού έτοιμο σε μία ώρα - Νόστιμες και πανεύκολες συνταγές
Σε ένα μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και τρίβετε με τα δάχτυλα , ώστε να ποτήσει το αλεύρι. Προσθέτετε το ξύδι και το νερό, ενώ παράλληλα ζυμώνετε. Η ζύμη πρέπει να μην κολλάει στα χέρια. Καλύπτετε καλά την ζύμη με μια πετσέτα ή μεμβράνη, την αφήνετε για τουλάχιστον 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την γέμιση: Βάζετε σε ένα τηγάνι το ψιλοκομμένο πράσο και το σωτάρετε για 2 λεπτά περίπου, σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μάραθο. Στη συνέχεια το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Σε ένα μπολ τρίβετε τα τυριά ή τα θρυμματίζετε με το χέρι. Προσθέτετε το αυγό, τον ψιλοκομμένο μάραθο, το πιπέρι και το κρύο σωταρισμένο πράσο.
Ανακατεύετε τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε στην άκρη, ενώ προετοιμάζετε το άνοιγμα του φύλλου. Σε μια καθαρή επιφάνεια αλευρώνετε και κόβετε στα 6 το ζυμάρι σας. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγετε το κάθε φύλλο ξεχωριστά, (λεπτό και όσο γίνεται παραλληλόγραμμο). Αλευρώνετε σε όλες τις επιφάνειες.
Με ένα πινέλο αλείφετε τη ζύμη σας παντού και στο κάτω μέρος της απλώνετε στην ευθεία και παράλληλα 3 κ.τ.σ από τη γέμιση, την σκεπάζετε τυλίγοντας το ρολό προς τα μέσα. Έπειτα τυλίγετε σε ρολό, σχηματίζοντας σαλιγκάρι. Την άκρη τη βάζετε προς τα κάτω ώστε να μην ξεκολλήσει. Την τοποθετείτε σε μια λαδόκολλα που έχετε αλευρώσει από πριν και την βάζετε στην κατάψυξη, πριν το τηγάνισμα ή το ψήσιμο, ώστε να μην ανοίξει το φύλλο σας.
Αν τις τηγανίσετε θέλουν περίπου 2 λεπτά απο τη κάθε πλευρά ενώ,, σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνετε στους 190 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. Τέλος, όταν ροδίσει ρίχνετε το μέλι και το σουσάμι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr