Υλικά
300 γραμμ. φασόλια πλακέ Πρεσπών
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
5-6 πιπερίτσες τουρσί, ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζ. κρασί λευκό ξηρό
2 κλωναράκια σέλινο
1/3 ματσάκι μαϊντανό
3 ποτήρια νερό
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
2 φύλλα δάφνης
Διαδικασία
Μουσκεύετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη ημέρα στραγγίζετε τα φασόλια, τα βάζετε σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Γιορτινό μενού έτοιμο σε μία ώρα - Νόστιμες και πανεύκολες συνταγές
Στραγγίζετε τα όσπρια και πετάμε το νερό. Επιστρέφετε τα φασόλια στην κατσαρόλα, προσθέτετε νερό ώστε να καλυφθούν και συνεχίζετε το βράσιμο για 20 περίπου λεπτά .
Στραγγίζετε τα όσπρια και τα αφήνετε στην άκρη. Εν τω μεταξύ σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές τουρσί, την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας και τα σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρέας και τσιγαρίζετε έτσι ώστε να θωρακιστεί από όλες τις πλευρές. Σβήνετε με το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί όλο το αλκοόλ. Ρίχνετε τα φασόλια στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτετε το σέλινο, το μαϊντανό, το νερό, αλάτι και πιπέρι και τέλος τα φύλλα δάφνης.
Αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 60 λεπτά και ελέγχετε κατά διαστήματα μήπως χρειαστεί να συμπληρώσετε λίγο νερό.Αποσύρετε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και σερβίρετε.