Υλικά
500 γραμμ. φασόλια γίγαντες
5 φέτες μπέικον
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
Για τη σάλτσα
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
2 φλιτζ. ντομάτα, τριμμένη
1 πρέζα ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κέτσαπ με βαλσαμικό ξίδι
2 φύλλα δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι, κατά βούληση
Διαδικασία
Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζετε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα σουρώνετε τα φασόλια και τα ξεπλένετε με μπόλικο τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζετε τους γίγαντες, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.
Ρεβύθια της μαμάς – Το μυστικό στο χρόνο βρασμού για να βγουν μαλακά τόσο όσο
Βράζετε και μετά χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύετε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε. Σουρώνετε, αδειάζετε σε ένα ταψί και αφήνετε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι χωρίς να προσθέσετε έξτρα λιπαρή ουσία μαγειρεύετε το μπέικον σε δυνατή φωτιά για 6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσει και να αποβάλλει αρκετό από το λίπος του.
Στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, κόβετε σε μακρόστενα κομμάτια και αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και στη συνέχεια ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.
Βάζετε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, το κέτσαπ με βαλσαμικό ξίδι, τα φύλλα δάφνης, το μπούκοβο, την κανέλα, τη ρίγανη, την πιπερίτσα τσίλι, αλάτι και πιπέρι και σιγομαγειρεύετε για 15 περίπου λεπτά.
Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζετε τη σάλτσα στο ταψί με τους γίγαντες. Ρίχνετε διάσπαρτα τα κομμάτια μπέικον, αλάτι, πιπέρι, νερό όσο χρειάζεται ώστε να καλυφθούν τα φασόλια και ανακατεύετε.
Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για 30 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα πολλά υγρά και να μαλακώσουν κι άλλο τα φασόλια. Αφαιρείτε τα φύλλα δάφνης, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και σερβίρετε.