Σκορδαλιά με πατάτα
Υλικά
- 700 – 800 γρ. πατάτες βρασμένες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 60 γρ. ξύδι λευκό
- 230 γρ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα τους, έπειτα τις καθαρίζουμε.
- Πολτοποιούμε το σκόρδο σε ένα μούλτι με 1 κ.τ.σ. ελαιόλαδο.
- Λιώνουμε τις πατάτες στο γουδί, και προσθέτουμε το σκόρδο.
- Χτυπάμε με το γουδοχέρι προσθέτοντας σιγά σιγά και εναλλάξ το ξύδι και το λάδι.
- Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε.
- Οι πατάτες πρέπει να είναι ζεστές όταν τις βάλουμε στο γουδί ή στον κάδο του μίξερ με το φτερό.
- Οι αναλογίες λάδι, ξύδι και αλάτι είναι πάντα ανάλογες με το προσωπικό μας γούστο.
Σκορδαλιά με ψωμί
Υλικά
- 1 κιλό μπαγιάτικο λευκό ψωμί χωρίς την κόρα του(πολυτελείας)
- 60 γρ. ξύδι λευκό
- Αλάτι
- 260 γρ. ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο στο μούλτι με μια κ.σ. ελαιόλαδο
Διαδικασία
- Μουσκεύουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε νερό.
- Στύβουμε μέσα σε μια πετσέτα το ψωμί για να απομακρύνουμε το νερό, πολτοποιούμε τα σκόρδα.
- Προσθέτουμε σε ένα μπολ το ψωμί με το σκόρδο και στην συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και ξύδι, όσο ανακατεύουμε τα υλικά με ένα ραβδομίξερ.
- Εάν γίνεται πολύ πηχτή, ρίχνουμε και λίγο κρύο νερό και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Plus
- Η σκορδαλιά με πατάτα είναι λίγο πιο μπελαλίδικη, γιατί πρέπει να βράσεις τις πατάτες και να τις καθαρίσεις, ενώ στην σκορδαλιά με ψωμί έχεις μόνο να μουσκέψεις το ψωμί. Στην περίπτωση που δεν έχεις χρόνο και τρέχεις τελευταία στιγμή, ο Πέτρος Συρίγος προτείνει να κάνεις την σκορδαλιά με ψωμί!
- Η σκορδαλιά με πατάτα, ανά μερίδα, έχει 270 θερμίδες!
- Η σκορδαλιά με ψωμί έχει 255 θερμίδες και 4,3 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Ειδήσεις Σήμερα
Το ανακοίνωσε επίσημα και ετοιμάζεται για Eurovision