Υλικά
1 μπούτι χοιρινό ολόκληρο με πέτσα
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο
2 πορτοκάλια χυμό
3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 κουταλιές της σούπας κύμινο
2 κουταλιές της σούπας ρίγανη
3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 λεμόνι
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
10 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τις πατάτες
2 κιλά πατάτες baby
2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
2 πορτοκάλια το χυμό τους
1 λεμόνι το χυμό του
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι & ελαιόλαδο
Διαδικασία
Taste Atlas: Κορυφαίο χριστουγεννιάτικο έδεσμα στην Ευρώπη τα μελομακάρονα
Ανακατεύετε τους χυμούς από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το κύμινο, το βαλσάμικο, τα χοντροσπασμένα σκόρδα και το ελαιόλαδο. Κάνετε, δηλαδή, μια μαρινάδα και την αφήνετε στην άκρη.
Βγάζετε το χοιρινό από το ψυγείο και το αφήνετε για μία ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Παίρνετε ένα μαχαίρι και το χαράζετε, ώστε η μαρινάδα να μπει μέσα. Βάζετε το κρέας στο ταψί και περιχύετε με τη μαρινάδα.
Σκεπάζετε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για μια μέρα και το ανακατεύετε κάθε 3 ώρες, ιδανικά. Την επόμενη, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και το βάζετε πάνω σε μια σχάρα και από κάτω ένα ταψάκι, ώστε να πέφτουν τα λίπη. Ραντίζετε το χοιρινό κάθε μισή ώρα με τη μαρινάδα και το αλείφετε ανά διαστήματα με το μέλι. Ψήνετε για περίπου 5 ώρες.
Για τις πατάτες: στο ταψάκι που έχουν τρέξει τα λίπη από το χοιρινό, βάζετε ολόκληρες τις πατάτες με όλα τα υλικά, ανακατεύετε και ψήνετε στους 190 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.