Υλικά
4 μεγάλες μπανάνες
1 φλιτζ. χοντροκομμένα φουντούκια καραμελωμένα
Ξύσμα από κουβερτούρα
1 σφηνάκι λικέρ αραιωμένο με λίγο νερό
Για το παντεσπάνι
250 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
60 γραμμ. κακάο σκόνη κοσκινισμένο
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1½ φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. ανθρακική σόδα
4 αβγά
Μία πρέζα αλάτι
Για τη σαντιγί
1 μεταλλικό κουτί φυτική σαντιγί
150 γραμμ. ζάχαρη άχνη
Για την κρέμα καραμέλας
2 ζαχαρούχα γάλατα
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
Διαδικασία
Χτυπάτε σε ένα μπολ το λάδι με τη ζάχαρη. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτετε τα αβγά. Κατόπιν ρίχνετε τη σόδα εναλλάξ με το αλεύρι και το κακάο, τις βανίλιες και το αλάτι. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα ταψί 26 εκ. και αδειάζετε εκεί το μίγμα του κέικ. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 175 βαθμούς, για 25 λεπτά περίπου. Όταν ψηθεί, αφαιρείτε το κέικ από το ταψί και το αναποδογυρίζετε σε μια σχάρα να κρυώσει.
Για τη σαντιγί: Χτυπάτε τη φυτική κρέμα καλά μέχρι να αφρατέψει. Στη συνέχεια, προσθέτετε τη ζάχαρη άχνη, αφού χτυπήσετε ακόμα λίγο να ομογενοποιηθούν.
Αδειάζετε τα 2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα σε κατσαρολάκι. Προσθέτετε και το βούτυρο. Σε μέτρια θερμοκρασία αρχίζετε και ανακατεύετε με το σύρμα. Ανακατεύετε συνέχεια μέχρι να δείτε το ζαχαρούχο να καραμελώνει. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα ξανθωπό προς σκούρο σαν καραμέλα το κατεβάζετε από τη φωτιά και είναι έτοιμο για χρήση.
Για τη συναρμολόγηση: Kόβετε το παντεσπάνι με μεγάλο μαχαίρι ή το ειδικό σύρμα και τοποθετείτε το ένα κομμάτι στη βάση για τούρτες και το ραντίζετε με το αραιωμένο λικέρ. Στην επιφάνειά του απλώνετε τη μισή κρέμα καραμέλας κι από πάνω τις 3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες. Από πάνω τοποθετείτε το δεύτερο παντεσπάνι.
Ραντίζετε πάλι με το υπόλοιπο λικέρ και απλώνετε την υπόλοιπη κρέμα καραμέλας, αφού προσθέσετε την 4η μπανάνα λιωμένη στο μούλτι με λίγο γάλα και αφού τη χτυπήσετε λίγο με το σύρμα να αφρατέψει. Αφήνετε για μία ώρα στο ψυγείο να σφίξει και ετοιμάζετε τη σαντιγί.
Βγάζετε από το ψυγείο και απλώνετε επάνω τη σαντιγί κρατώντας μισό κορνέ περίπου για γαρνιτούρες και σχέδια. Πασπαλίζετε με τα καραμελωμένα φουντούκια και το ξύσμα κουβερτούρας.