Υλικά
1 ½ λίτρο νερό
1 κύβο κότας
500 γραμμ. κριθαράκι, χοντρό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 χωριάτικα λουκάνικα κοτόπουλου, κομμένα σε χοντρά κομμάτια
2 μεγάλα φινόκιο, κομμένα σε χοντρά κομμάτια, μόνο το λευκό μέρος
200 ml κρέμα γάλακτος
Για την μπεσαμέλ
50 γραμμ. βούτυρο
50 γραμμ. αλεύρι
600 ml γάλα
Αλάτι, κατά βούληση
Πιπέρι μαύρο, κατά βούληση
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
Κρόκος από 1 αυγό
150 γραμμ. τσένταρ τριμμένο
50 γραμμ. έμενταλ τριμμένο
50 γραμμ. γκούντα τριμμένο
Λίγο θυμάρι για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα ρίχνετε 1 ½ λίτρο νερό και μόλις βράσει, ρίχνετε τον κύβο κότας και το κριθαράκι. Ανακατεύετε και βράζετε 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνετε, επιστρέφετε το κριθαράκι στην κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα λουκάνικα, το φινόκιο, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά.
Για την μπεσαμέλ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Σε μία κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο. Ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Αφήνετε το μείγμα να βράσει για να πήξει η κρέμα. Δεν αφήνετε όμως να πήξει πολύ, γιατί θέλετε μια ελαφριά και αραιή μπεσαμέλ. Ρίχνετε τον κρόκο και ανακατεύετε.
Προσθέτετε το τσένταρ, το έμενταλ, το γκούντα και ανακατεύετε, μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, ρίχνετε το κριθαράκι με το φινόκιο και τα λουκάνικα, περιχύνετε με την μπεσαμέλ, ανακατεύετε και ψήνετε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το φαγητό. Βγάζετε το πυρέξ από το φούρνο, γαρνίρετε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρετε.