Υλικά
2 κιλά κυδώνι
2 κιλά ζάχαρη
Χυμός από δύο λεμόνια
2 ποτήρια νερό
2 κλωνάρια αρμπαρόριζα
Αμύγδαλα ή κουκουνάρι
1 ξύλο κανέλας
Διαδικασία
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Ξεφλουδίζετε πρώτα τα κυδώνια, στη συνέχεια αφαιρείτε την καρδιά και τα κουκούτσια (κρατήστε τα και τυλίξτε σε τουλουπάνι) από τα κυδώνια και τα κόβετε σε μπαστουνάκια. Στην κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα και βράζετε για 3 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Στη συνέχεια, ρίχνετε το κυδώνι σε κομματάκια και προσθέτετε και το τουλουπάνι. Τα κουκούτσια βοηθάνε στο να πήξει το γλυκό. Σιγοβράζετε για 40 λεπτά περίπου ανακατεύοντας και προσθέτετε και την αρμπαρόριζα. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο κάνοντας το εξής κόλπο.
Βάζετε σε ένα πιατάκι μια κουταλιά από το γλυκό, το τοποθετείτε στο ψυγείο για ένα λεπτό, στη συνέχεια δοκιμάζετε με το δάκτυλο να το χωρίσετε στα δύο και αν το γλυκό επανέρχεται γρήγορα, το αφήνετε για λίγα λεπτά ακόμη να βράσει, αν επανέρχεται αργά, το γλυκό είναι έτοιμο.
Τότε το αφαιρείτε από τη φωτιά. Μοιράζετε αμέσως το γλυκό σε αποστειρωμένα βαζάκια.