Υλικά
Καλαμαράκια φρέσκα ή κατεψυγμένα
Αλεύρι
Αλάτι
Λεμόνι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
Διαδικασία
Καθαρίζετε τα καλαμάρια (αν είναι ολόκληρα) ως εξής: κόβετε τα πλοκάμια και αφαιρείτε το στόμα και τα μάτια τους. Αν τραβήξετε τα πλοκάμια, αφαιρούνται μαζί τους και τα εντόσθια, που τα πετάτε.
Φιλέτο Wellington: Το χριστουγεννιάτικο πιάτο που τρώνε σε όλο τον κόσμο
Επίσης, αφαιρείτε το ζελατινώδες κεντρικό «κόκαλο» από το εσωτερικό τους. Τα χωρίζετε σε ροδέλες. Αν είναι μικρά, μπορείτε να τα τηγανίσετε και ολόκληρα. Τα πλένετε καλά και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Βάζετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή φριτέζα και το αφήνετε να κάψει πολύ καλά. Το λάδι πρέπει να σκεπάζει μια στρώση καλαμαράκια. Σε μια νάιλον σακούλα (προσοχή να μην είναι τρύπια), βάζετε αρκετό αλεύρι, παίρνετε λίγα καλαμαράκια και τα βάζετε μέσα.
Κλείνετε τη σακούλα και «χτυπάτε» το αλεύρι με τα καλαμαράκια μέχρι να αλευρωθούν καλά εσωτερικά και εξωτερικά. Αφού κάψει καλά το λάδι, τινάζετε το περίσσιο αλεύρι από τα καλαμαράκια και τα βάζετε λίγα λίγα στο καυτό λάδι.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει τηγάνι, αρχίζετε να τα γυρίζετε στο ένα λεπτό από τη στιγμή που μπήκαν στο καυτό λάδι. Αν έχετε φριτέζα, τα αφήνετε ως έχουν.
Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία σε δόσεις με τα υπόλοιπα καλαμαράκια, αφήνοντας το λάδι εν τω μεταξύ να κάψει και πάλι καλά πριν από την επόμενη δόση.