Yλικά
Για το σιρόπι
900 γραμμ. νερό
1 κιλό ζάχαρη
200 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γραμμ. κακάο
Για τη σοκολατόπιτα
8 αυγά
250 γραμμ. καλαμποκέλαιο
200 γραμμ. ζάχαρη
200 γραμμ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γραμμ. αλεύρι
100 γραμμ. κακάο
2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ
½ πορτοκάλι ξύσμα
Για την γκανάζ
200 γραμμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γραμμ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε τη ζάχαρη με το νερό και το κακάο και αφήνετε να πάρει βράση μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Οταν αρχίσει να βράζει, αφαιρείτε από τη φωτιά και προσθέτετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε με σύρμα μέχρι να γίνει λείο το μίγμα. Αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη σοκολατόπιτα: Βάζετε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και ανακατεύετε σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το κακάο και το ξύσμα. Στη συνέχεια, βγάζετε τον κάδο από το μίξερ, προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε με ένα σύρμα χειρός.
Αναμιγνύετε τα δύο μίγματα, στερεά και υγρά, και ανακατεύετε απαλά να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Αλευροβουτυρώνετε ένα ταψάκι 25×30 εκ. και μεταφέρετε το μίγμα στο ταψί. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνετε για 35-40 λεπτά. Βγάζετε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο και τρυπάτε σε διάφορα σημεία έτσι ώστε να πάει παντού το σιρόπι που θα ρίξετε. Σιροπιάζετε με κρύο σιρόπι ρίχνοντας με μια κουτάλα σιγά-σιγά και αφήνετε στην άκρη.
Για την γκανάζ: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα γάλακτος και όταν ζεσταθεί αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Όταν κρυώσει αρκετά η σοκολατόπιτα, περιχύνετε την γκανάζ και την αφήνετε στο ψυγείο 3 ώρες να κρυώσει.