Υλικά
Για το ζωμό
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
1 πράσο
Κοτσάνια από 1 ματσάκι μαϊντανό και 1 ματσάκι άνηθο
Για τα γιουβαρλάκια
700 γραμμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
6 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
30 γραμμ. ρύζι γλασέ
½ πράσο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 1 λεμόνι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αβγό
Αλάτι & πιπέρι
1 κούπα αλεύρι
Για το αβγολέμονο
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κρόκους αβγών
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
Διαδικασία
Για το ζωμό: Κόβετε 2 κρεμμύδια στα 4 και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε το 1 καρότο, τις 2 σκελίδες σκόρδο, το 1 πράσο, τα κοτσάνια από το μαϊντανό και τον άνηθο, σε χοντρά κομμάτια, και τα σοτάρετε όλα μαζί σε 2 κουταλιές λάδι, για 2 λεπτά. Συμπληρώνετε με νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας και μόλις πάρει μια βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 40-45 λεπτά. Σουρώνετε και κρατάτε μόνο το ζωμό.
Για τα γιουβαρλάκια: Μέχρι να γίνει ο ζωμός, βάζετε σε ένα μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο ρύζι, πράσο, ξύσμα λεμονιού, ελαιόλαδο, ένα αβγό, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Στρώνετε το αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια. Πλάθετε τα γιουβαρλάκια και τα περνάτε από το αλεύρι. Τινάζετε ελαφρά με τα δάχτυλά σας για να φύγει η εξτρά ποσότητα.
Σε μια κατσαρόλα, βάζετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα γιουβαρλάκια λίγα λίγα σε δόσεις. Όταν αφαιρέσετε και την τελευταία δόση, προσθέτετε το ζωμό και περιμένετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε τα γιουβαρλάκια και σιγοβράζετε με κλειστό καπάκι για 35-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα γιουβαρλάκια, κατεβάζετε από τη φωτιά και ξεκινάτε να φτιάχνετε το αβγολέμονο (όσο είναι καυτός ο ζωμός).
Για το αβγολέμονο: Σε ένα μπολ ρίχνετε το χυμό ενός λεμονιού, τους 2 κρόκους, 2 κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα. Με μια κουτάλα προσθέτετε σιγά σιγά ζωμό από το φαγητό (περίπου το 1/3 της ποσότητας του). Στη συνέχεια, επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα, την οποία κουνάτε κυκλικά με απαλές κινήσεις για να πάει παντού και αφήνετε λίγο μέχρι να «δέσει».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]