Εύκολο και γρήγορο φαγητό με πολλή νοστιμιά για να κλέψετε τις εντυπώσεις στο γιορτινό τραπέζι, το χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο γεμιστό είναι η καλύτερη επιλογή!
Υλικά – Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο γεμιστό
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/4 φλιτζ. ξύδι
1/4 φλιτζ. κονιάκ
1 φλιτζ. ζωμό κότας
Αλάτι & πιπέρι
Αποξηραμένα δαμάσκηνα και βερίκοκα
Λίγο σπάγκο ψησίματος
Για τη γέμιση
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι
4 ψιλοκομμένα αποξηραμένα δαμάσκηνα
4 βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα
1 μήλο τριμμένο
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
Διαδικασία
Ετοιμάζουμε πρώτα την γέμιση ώστε να κρυώσει. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας να ψηθεί και να ροδίσει.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά (3-4΄). Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τα δαμάσκηνα, τα κάστανα και το μήλο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το ξύδι και το κονιάκ. Προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι. Αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.
Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Περιχύνουμε με τον χυμό πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε την γέμιση κι αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να γεμίσουμε τα χριστουγεννιάτικα ρολά.
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Ετοιμάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου. Με κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε τα φιλέτα, ώστε να μεγαλώσει η επιφάνεια τους. Τα χτυπάμε με μπάτη ή κάποιο άλλο βαρύ αντικείμενο, ώστε να πλατύνουν και να ανοίξουν, σε μεγάλη επιφάνεια για να τα γεμίσουμε. Λαδώνουμε τα φιλέτα και αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις πλευρές.
Μοιράζουμε δυο κουταλιές γέμιση σε κάθε φιλέτο. Τυλίγουμε σε ρολό και δένουμε σφιχτά κάθε ρολάκι, ώστε να μην ανοίξει στο μαγείρεμα. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι ή πλασωτέ κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σε δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα ρολάκια γύρω γύρω για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή τα ρολά κοτόπουλο πρέπει να ροδίσουν ομοιόμορφα για να γίνει πολύ νόστιμο το φαγητό.
Προσθέτουμε τα φρούτα ολόκληρα και το θυμάρι. Σβήνουμε τα ρολά με το ξύδι και το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το υγρό για να φυλακίσουμε τα αρώματα.
Προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να ψηθεί το φιλέτο και να γλασάρει η λίγη πυκνή σάλτσα. Αν θέλουμε προσθέτουμε ένα κομμάτι κρύο βούτυρο, όσο ένα καρύδι, για να γυαλίσει η σάλτσα. Ανακινούμε το τηγάνι, για να λιώσει το βούτυρο με τη θερμοκρασία των υλικών. Κόβουμε διαγώνια κάθε φιλέτο και σερβίρουμε.
Ειδήσεις σήμερα
Γιώργος Παπαδάκης: Εισήχθη στο νοσοκομείο – Τα πρώτα του λόγια [βίντεο]
Παγιδευμένοι: Αυτό είναι το τέλος του Δημήτρη