Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει πως θα είναι κατά 4,3% έως 5,8% πιο ακριβό σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2023. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, την ίδια εποχή, το κόστος υπολογιζόταν από 103,10 έως 140,76 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.
Τι περιλαμβάνει
Ειδικότερα, όσον αφορά στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, βάσει της έρευνας, περιλαμβάνει: 5 κιλά αρνί ή γαλοπούλα (κατεψυγμένη ή νωπή) ή χοιρινό ή μοσχάρι (29,95 έως 60 ευρώ, αναλόγως της επιλογής), 3 κιλά πατάτες (3,45 ευρώ), 2 κιλά ντομάτες (3,90 ευρώ), 4 τεμάχια μαρούλι (3,2 ευρώ), 2 κιλά μήλα (3,38 ευρώ), 2 κιλά πορτοκάλια (2,08 ευρώ), 1 κιλό φέτα (10,33 ευρώ), 1 λίτρο ελαιόλαδο (9,90 ευρώ), αναψυκτικά 1,5 λίτρου – 2 φιάλες (2,80 ευρώ), μπίρες 0,5 λίτρου – 5 φιάλες (9,45 ευρώ), κρασί 1 λίτρου – 2 φιάλες (7,80 ευρώ), 1 κιλό κουραμπιέδες (11,40 ή 16,50 ευρώ) και 1 κιλό μελομακάρονα (9,90 ή 16,10 ευρώ).
Διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.
Τιμοληψία
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) εκτίμησε το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού για το 2024 σύμφωνα με την πάγια πρακτική του. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν -με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς- οι τιμές τόσο από αλυσίδες super markets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (π.χ. ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κ.λπ.), καθώς και από τη Βαρβάκειο Αγορά.
Από το Ινστιτούτο διευκρινίζεται -για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού- πως δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στην πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «εορταστικό καλάθι». Αντιθέτως, τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες καταγράφονται, όπως κάθε χρόνο, παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» ή στο «εορταστικό καλάθι».
Σύγκριση εκτιμήσεων κόστους χριστουγεννιάτικου τραπεζιού 2024 και 2023
Κόστος (€)/ μονάδα 2024 | Ποσότητα | Συνολικό κόστος (€) 2024 | Συνολικό κόστος (€) 2023 | Μεταβολή 2024/2023 (%) | |
Αρνί | 11,00 | 5 κιλά | 55,00 ή 29,95 ή 49,95 ή 31,95 ή 60,00 | 55,25 ή 28,60 ή 47,35 ή 30,50 ή 59,50 | -0,5% |
Γαλοπούλα (κατεψυγμένη) | 5,99 | 5 κιλά | 4,7% | ||
Γαλοπούλα (νωπή) | 9,99 | 5 κιλά | 5,5% | ||
Χοιρινό (σπάλα, χωρίς κόκαλο) | 6,39 | 5 κιλά | 4,8% | ||
Μοσχάρι | 12,00 | 5 κιλά | 4,2% | ||
Πατάτες | 1,15 | 3 κιλά | 3,45 | 3,39 | 1.8% |
Ντομάτες | 1,95 | 2 κιλά | 3,90 | 3,70 | 5.4% |
Μαρούλι | 0,80 | 4 τεμ. | 3,20 | 3,00 | 6.6% |
Μήλα | 1,69 | 2 κιλά | 3,38 | 3,20 | 5,6% |
Πορτοκάλια | 1,04 | 2 κιλά | 2,08 | 2,00 | 4,0% |
Φέτα (σε άλμη) | 10,33 | 1 κιλό | 10,33 | 9,93 | 4,0% |
Ελαιόλαδο | 9,90 | 1 λίτρο | 9,90 | 8,99 | 10,1% |
Αναψυκτικά (1,5 lt) | 1,40 | 2 φιάλες | 2,80 | 2,62 | 6,9% |
Μπίρες (0,5 ltl) | 1,89 | 5 φιάλες | 9,45 | 9,25 | 2,2% |
Οίνος (1 lt) | 3,90 | 2 φιάλες | 7,80 | 7,56 | 3,2% |
Κουραμπιέδες (τυποποιημένοι) | 11,40 | 1 κιλό | 11,40 ή 16,50
| 11,11 ή 16,10
| 2,6% |
Κουραμπιέδες (ζαχαροπλαστείου) | 16,50 | 1 κιλό | 2,5% | ||
Μελομακάρονα (τυποποιημένα) | 9,90 | 1 κιλό | 9,90 ή 16,10
| 9,75 ή 15,77
| 1,5% |
Μελομακάρονα (ζαχαροπλαστείου) | 16,10 | 1 κιλό | 2,1% | ||
Συνολικό κόστος | 107,54 € έως 148,89 € | 103,10 € έως 140,76€ | 4,3% έως 5,8% |
Πηγή: ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ