Τα μελομακάρονα, αν δεν πλαστούν σωστά, αν δεν ψηθούν όπως πρέπει και αν δεν σιροπιαστούν με τον κατάλληλο τρόπο, δεν κερδίζουν τον ουρανίσκο σας.
Ο Πέτρος Συρίγος δίνει τα καλύτερα tips, που θα σας βοηθήσουν να φτάσετε στο καλύτερο αποτέλεσμα!
Πλάθουμε το μελομακάρονο ώστε να είναι περίπου 30 γραμμάρια και πρέπει όλα να έχουν περίπου το ίδιο βάρος και σχήμα για να ψηθούν ομοιόμορφα. Με τον τρόπο αυτό η συνταγή βγάζει περίπου 70 τεμάχια.
- Αν θέλετε μακρόστενο σχήμα, τότε πλάστε το κάθε μελομακάρονο στα 50 γραμμάρια περίπου.
- Το ελαιόλαδο να είναι ελαφρύ τύπου.
- Το αλεύρι πρέπει να είναι κοσκινισμένο.
- Το αλεύρι το προσθέτουμε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις.
- Το εξάρτημα που χρησιμοποιούμε στο μίξερ είναι το φτερό, όχι ο γάντζος ή το σύρμα.
- Όταν ρίξετε τα υλικά στον κάδο του μίξερ, ανακατέψτε με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη όσο περισσότερο γίνεται.
- Για να είμαστε σίγουροι πως η ζύμη θα έχει επιτυχία, πρέπει όταν τα πλάθουμε τα χέρια μας πρέπει να λαδώνουν.
- Για να κρυώσουν ομοιόμορφα και γρήγορα τα μελομακάρονα από το ψήσιμο βάλτε τα στη σχάρα του φούρνου που αερίζεται και από τις δύο πλευρές.
- Για να διατηρήσουμε ζεστό το σιρόπι για τα μελομακάρονα, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας μας στο 3 (ή στο 1 άναλογα τον τύπο τις κουζίνας σας) για να μην αλλάζει η θερμοκρασία όσο βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα
- Μια απορία που ενδεχομένως να πηγάζει από τον τύπο της κουζίνας σας, είναι για το πως γίνεται το ψήσιμο των μελομακάρονων σε φούρνο με αντίσταση ή φούρνο με αέρα. Η απάντηση είναι μια: Το ιδανικό ψήσιμο στα μελομακάρονα είναι στους 160 βαθμούς, για 25 λεπτά, είτε είναι σε φούρνο με αντιστάσεις είτε είναι σε φούρνο με αέρα!
Μελομακάρονα – Υλικά
1100 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γραμμ. ελαιόλαδο (ελαφρύ)
300 γραμμ. ηλιέλαιο
50 γραμμ. κονιάκ
160 γραμμ. χυμό πορτοκάλι
200 γραμμ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
200 γραμμ. καρύδια σπασμένα
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Για το σιρόπι
500 γραμμ. νερό
500 γραμμ. ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλα
1 φλούδα από λεμόνι
Διαδικασία
Βάζουμε το ελαιόλαδο,το ηλιέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και την ρίχνουμε στο μείγμα (προσοχή γιατί θα φουσκώσει).
Αυτά είναι τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα στα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης
Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύουμε απαλά μέχρι το μείγμα να γίνει ένα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στο σχήμα και μέγεθος που θέλουμε (περίπου 30γρ.) και ψήνουμε για περίπου 25’ λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο (στους 160 βαθμούς στον αέρα) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 3 λεπτά. Τα βουτάμε στο σιρόπι κατ’ ελάχιστο 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά και έτσι το μελομακάρονο μας θα είναι σιροπιασμένο αλλά μπισκοτένιο. Κρατήστε τα για 30 δευτερόλεπτα στο σιρόπι για ισορροπία μετάξυ των υφών και για 40 δευτερόλεπτα αν θέλετε τα μελομακάρονά σας πολύ σιροπιασμένα. Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.
Ειδήσεις σήμερα
Μαρία Σπυράκη: Ο Μητσοτάκης ανέστειλε την κομματική της ιδιότητα
Εύα Καϊλή: Οι αντιδράσεις στην Ιταλία για την σύλληψη του συντρόφου της και το σκάνδαλο διαφθοράς
Θάνατος 16χρονου Ρομά: Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του Κώστα Φραγκούλη [βίντεο]