Υλικά
2 φλιτζ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
1 φλιτζ. μοτσαρέλα, τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 αυγό, μεγάλο
Πιπέρι, κατά βούληση
1 φλιτζ. φρυγανιά, τριμμένη
½ φλιτζ. κεφαλογραβιέρα
Σπορέλαιο για τηγάνισμα
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι
1 κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150 γραμμ. γιαούρτι, προαιρετικά
Διαδικασία
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη γραβιέρα, τη μοτσαρέλα, το κορν φλάουρ, το αυγό και ανακατεύετε πολύ καλά με τα χέρια. Ρίχνετε πιπέρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύετε τη τριμμένη φρυγανιά με τη κεφαλογραβιέρα και αφήνετε στην άκρη.
Παίρνετε 2 κ.σ. από το μείγμα και πλάθετε σε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού, 20-25 περίπου τεμάχια. Βουτάτε στο μπολ με το μείγμα της φρυγανιάς και ρολάρετε ώστε το μείγμα να πάει παντού και να καλυφτεί καλά όλη η επιφάνεια. Τοποθετείτε τις μπάλες τυριού σε μία πιατέλα και βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το σπορέλαιο να ζεσταθεί πολύ καλά και στη συνέχεια βάζετε λίγες λίγες τις τυροκροκέτες να τηγανιστούν για 2 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τις τυροκροκέτες από το τηγάνι και τις μεταφέρετε αρχικά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξουν το λάδι, και στη συνέχεια σε μια πιατέλα. Πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι, φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό. Συνοδεύετε με γιαούρτι και σερβίρετε.