Ενώ όλοι, μεταξύ των οποίων και οι Ελληνες επιστήμονες, περιμένουν με… κομμένη την ανάσα την αποκωδικοποίηση των χαρακτηριστικών του νέου στελέχους, η ταχεία ανοσοποίηση μέσω του εμβολίου φαίνεται ότι θα «προλάβει» βαριά νόσηση. Στη χώρα μας τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα έχουν οδηγήσει σε αξιοσημείωτη αύξηση τον εμβολιαστικό ρυθμό, με 1.054.207 νέα ραντεβού το τελευταίο δεκαήμερο, που οδηγούν σε προσθήκη 800 εμβολιαστικών κέντρων, φτάνοντας σε σύνολο τα 2.300, προκειμένου το σύστημα να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Παράλληλα, από τις 20 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει τις ειδικές -και μικρότερες- δόσεις εμβολίου για τα παιδιά 5-11 ετών, για τα οποία αξιολογεί όλα τα δεδομένα και διαμορφώνει τη σύστασή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.
Η στιγμή της παγκόσμιας ανησυχίας για τη μετάλλαξη «Ο» βρίσκει την Ελλάδα σε περίοδο έντονης κινητικότητας του εμβολιαστικού προγράμματος και διαπιστωμένης σταθεροποίησης στα ημερήσια κρούσματα – οι σκληροί δείκτες, βέβαια, είναι σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», τις τελευταίες δέκα ημέρες κλείστηκαν 1.054.207 ραντεβού, εκ των οποίων 130.697 ραντεβού αφορούν σε πρώτη δόση και 768.273 είναι ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Ολα τα ραντεβού αφορούν στον Δεκέμβριο, κατά τον οποίο η δυναμικότητα της επιχείρησης «Ελευθερία» φτάνει τους 2.635.000 εμβολιασμούς, αριθμός που μεταφράζεται σε περισσότερους από 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, λόγω της αύξησης των ραντεβού προστίθενται 800 εμβολιαστικά κέντρα και από 1.500 θα λειτουργούν πλέον 2.300. Το ωράριο των εμβολιαστικών κέντρων είναι διευρυμένο και, με βάση το σχεδιασμό που γίνεται, τον Δεκέμβριο θα «ανοίξουν» και οι Κυριακές, με πολύ περισσότερα ραντεβού. Αργίες για τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι την περίοδο των εορτών η 25η και η 26η Δεκεμβρίου, καθώς και η 1η Ιανουαρίου.
Ο τελευταίος μήνας του χρόνου πολύ πιθανό να είναι καθοριστικός και για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών, και το 2021 να κλείσει με την ένταξη και των παιδιών 5-11 ετών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, τα δεδομένα που έλαβε υπόψη του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) προκειμενου να δώσει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών δείχνουν αποτελεσματικότητα κατά 90,7% του εμβολίου των Pfizer/BioNtech για πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης, με τα οφέλη να υπερτερούν σαφώς των σπάνιων παρενεργειών. Με τη συμπλήρωση των δεδομένων για χώρες που ήδη εμβολιάζουν παιδιά, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ισραήλ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα γνωμοδοτήσει για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Σημειώνεται ότι για τα μικρά παιδιά έχει εγκριθεί το 1/3 της δόσης του εμβολίου σε σχέση με τη δόση που λαμβάνουν οι ενήλικες (10mg έναντι 30mg). Τα εμβόλια με προσαρμοσμένη τη δοσολογία αναμένονται στη χώρα μας από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα έως το τέλος του χρόνου θα έχει διαμορφώσει τη σύστασή της η Επιτροπή Εμβολιασμών.
Πλέον στη χώρα μας είναι εμβολιασμένοι με τουλάχιστον μία δόση περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ελληνες. Η συνέχιση του καλού εμβολιαστικού ρυθμού και η συνέπεια στην τρίτη δόση θα ωφελήσουν, όπως όλα δείχνουν, τη χώρα μας και απέναντι στη μετάλλαξη Ομικρον, που είναι στο «μικροσκόπιο» των ειδικών ανά τον κόσμο. «Το Α και το Ω στη διαχείριση ενός σημαντικού γεγονότος είναι η ψυχραιμία», επισήμανε η κυρία Θεοδωρίδου σε σχέση με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Σε συνέχεια των τοποθετήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επιστημόνων από άλλες χώρες, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε ότι δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής και το εάν προκαλεί σοβαρότερη νόσο, ωστόσο τόνισε ότι ο εμβολιασμός είναι «ασπίδα προστασίας» και παρότι αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, το πρόβλημα δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς η κυτταρική ανοσία «έχει σημασία και στις παραλλαγές του ιού».
Τον εμβολιασμό όλων έως ότου οι επιστήμονες αναλύσουν τη νέα παραλλαγή και κατανοήσουν τη συμπεριφορά της συστήνει και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Αλλες χώρες επανεξετάζουν παλαιότερα δείγματα από ταξιδιώτες που μπήκαν στη χώρα τους, για να ιχνηλατήσουν την πιθανή υπάρχουσα διασπορά. Στην Αγγλία δεν θα γίνονται πλέον rapid test, αλλά PCR, και θα απομονώνονται οι ταξιδιώτες έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να εξετάσει και η χώρα μας», έγραψε σε ανάρτησή του σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Ο κ. Μόσιαλος, μάλιστα, αναφέρεται σε τέσσερα πιθανά σενάρια αναφορικά με το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος. Το πιο δυσμενές είναι: «Nα έχουμε να κάνουμε με περισσότερο μολυσματικό ιό από την παραλλαγή Δέλτα, αλλά να προκαλεί περισσότερες ήπιες και σοβαρές λοιμώξεις σε ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Σε αυτή την περίπτωση επειδή θα έχουμε περισσότερους νοσήσαντες θα έχουμε μεγαλύτερη εισροή στα νοσοκομεία».
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr