Η πορεία της Covid-19 τον Νοέμβριο θα αποτελέσει «crash test» για τον δύσκολο χειμώνα, όταν τα νοσοκομεία θα δοκιμαστούν όχι μόνο από τον κορονοϊό αλλά και από τη γρίπη, που εκτιμάται ότι φέτος επιστρέφει δριμύτερη.
Οι ειδικοί προβλέπουν επιπλέον 2.000 θανάτους το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, ενώ τονίζουν ότι η επιδημιολογική εικόνα απαιτεί μέτρα όχι απομόνωσης και lockdown αλλά μεγαλύτερης επιτήρησης, όπως είναι η αύξηση των τεστ και στους εμβολιασμένους.
Αυξητική τάση
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, παρατηρείται αυξητική τάση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, που αποτυπώνεται σε επιπλέον 600 κρούσματα κάθε εβδομάδα εδώ και δύο εβδομάδες. «Θα δούμε περαιτέρω αύξηση, που θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 4.000 περιστατικά, και σε ημέρες με πολλά κρούσματα, όπως είναι οι Τρίτες, μπορεί να υπερβούμε τα 4.500 – 5.000 κρούσματα», σημειώνει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα, που έχει χρωματιστεί «κόκκινη», καθώς εκτός των πολλών νέων μολύνσεων καταγράφονται, επίσης, δεκάδες νοσηλείες, διασωληνώσεις και απώλειες ζωής. Αντίθετα σε περιοχές με ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, μπορεί να κολλάνε οι πολίτες, ωστόσο δεν παρατηρούνται υψηλά ποσοστά νοσηλείας και κρίσιμης νόσου.
«Πρέπει να σημειώσουμε ότι ορισμένοι τομείς της Αττικής, όπως είναι το κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζουν αυξητική τάση, γεγονός που σημαίνει ότι θα τροφοδοτήσει τους αριθμούς με πολλά κρούσματα», επισημαίνει ο κ. Τζανάκης.
Το 60,5% του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο κατά της Covid-19 έχει συμβάλει στο να συγκρατηθεί μια πολύ μεγάλη έξαρση κρουσμάτων και μια ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες παραμένουν ανοιχτές. Είναι, επομένως, εύκολα αντιληπτό το ύψος της αύξησης που θα υπήρχε σε εποχή που δεν είχε κυκλοφορήσει ακόμη το εμβόλιο εάν η κοινωνία ήταν ανοιχτή χωρίς lockdown. Επιπλέον, τα τεστ που διενεργούνται σήμερα είναι πολλαπλάσια όσων γίνονταν πέρυσι. Κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 200.000 την ημέρα (υπάρχουν και ημέρες με σχεδόν 400.000 τεστ), ενώ πέρυσι ο υψηλότερος αριθμός τεστ ήταν 35.000 – 40.000 κρούσματα κατά μέσο όρο.
«Δυστυχώς, όμως, όσο πιο πολλά κρούσματα υπάρχουν τόσο περισσότερες νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους θα έχουμε», αναφέρει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναλύοντας τις προβλέψεις του: «Κάθε 1.000 κρούσματα που θα ανεβαίνουμε θα καταγράφονται επιπλέον 10 θάνατοι την ημέρα και επιπλέον 50 με 100 διασωληνωμένοι σε σχέση με τον συνολικό αριθμό που έχουμε. Αυτά μία με δύο εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων».
Το χειρότερο σενάριο για τις εβδομάδες του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι τα 5.000 κρούσματα ενδεχομένως και λίγο περισσότερα, ενώ, όπως λέει, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για 3.000 θανάτους από την 1η Οκτωβρίου έως και το τέλος του χρόνου. Τον μήνα Οκτώβριο έως και τις 28 του μήνα είχαν καταγραφεί 973 θάνατοι, συνεπώς αναμένονται επιπλέον 2.000 για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Το «κακό» σενάριο να ανέβει η επιδημιολογική καμπύλη στα 5.000 περιστατικά σημειώνει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. «Εχουμε μια αύξηση κατά 100 κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα. Εως και τις 7-10 Νοεμβρίου μπορεί να “κατέβει” η αυξητική τάση σε περίπου επιπλέον 50 κρούσματα την ημέρα (σ.σ.: σε σχέση με όσα καταγράφονται) και μετά περί τα μέσα του μήνα να ανέβει ο ρυθμός αύξησης περί τα 90 κρούσματα την ημέρα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής. Ο ίδιος, μάλιστα, δεν αποκλείει το χειρότερο σενάριο όσον αφορά στις ΜΕΘ, να φτάσουν δηλαδή οι ασθενείς τους 600 περί τα μέσα Νοεμβρίου.
«Η καραντίνα δεν θα είχε τώρα αποτέλεσμα. Στοχευμένα μέτρα ενδεχομένως να βοηθούσαν»
Η έξαρση της πανδημίας για ακόμη μία φορά φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις προκειμένου να αναχαιτιστεί η αυξητική τάση. Σύμφωνα, όμως, με τους δύο ειδικούς, τον κ. Τζανάκη και τον κ. Σαρηγιάννη, το lockdown δεν μοιάζει χρήσιμο σε αυτήν τη φάση, με δεδομένη την τεράστια κόπωση των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα που έχουν όλοι να εμβολιαστούν. «Η καραντίνα δεν θα είχε τώρα αποτέλεσμα. Στοχευμένα μέτρα ενδεχομένως να βοηθούσαν. Θα μπορούσαν να είναι αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία να τηρούνται και, φυσικά, μέσω της ατομικής ευθύνης να προσέχουν όλοι. Επίσης, η αναβολή ορισμένων κοινωνικών εκδηλώσεων ή μεγάλων κοινωνικών γεγονότων ενδεχομένως θα βοηθούσε, ώστε να μην αυξηθεί η διασπορά», λέει ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά του ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει την επέκταση της επιτήρησης μέσω υποχρεωτικών τεστ και στους εμβολιασμένους. «Θα μπορούσαν οι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα self test για να πάνε στη δουλειά τους, όπως γινόταν πέρυσι. Να παρέχεται το τεστ δωρεάν. Και οι ανεμβολίαστοι να συνεχίσουν να κάνουν τα rapid tests όπως τα κάνουν σήμερα και να τα πληρώνουν οι ίδιοι. Εχουμε υπολογίσει ότι με διπλάσια τεστ θα πέσει στο μισό ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων. Επομένως, με πολλά τεστ και εντατικοποίηση της προσπάθειας πειθούς για εμβολιασμό μέσα από τις τοπικές κοινωνίες είναι εφικτό να σταματήσει η αύξηση», σημειώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Πότε θα τελειώσει ο Κορονοϊός;
Οσον αφορά στο κρίσιμο ερώτημα «Πότε θα τελειώσει η πανδημία;», ο κ. Τζανάκης εξηγεί ότι η πανδημία θα έχει σκαμπανεβάσματα τους επόμενους μήνες, καθώς «φαίνεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν αναπτύσσει μια μόνιμη ανοσία. Ολοι, εμβολιασμένοι και μη, έχουν περιθώριο να επαναμολυνθούν». Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, επιδιώκεται η διατήρηση της προστασίας και στους εμβολιασμένους μέσω της τρίτης δόσης, που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται για όλους τους πολίτες άνω των 50 ετών (αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από τη δεύτερη δόση), ενώ, όπως όλα δείχνουν, τρίτη δόση θα συστηθεί και στους κάτω των 50 ετών. Επίσης, από την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για προγραμματισμό δεύτερης δόσης για τους περίπου 450.000 πολίτες που έχουν πραγματοποιήσει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson.
Η αύξηση των εμβολιασμών σε όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση είναι, πάντως, απαραίτητη, καθώς, όπως λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας, «τα εμβόλια θα επιταχύνουν την πολυαναμενόμενη ενδημία της νόσου». Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός ναι μεν θα κυκλοφορεί, δεν θα δημιουργεί, όμως, μια κατάσταση συναγερμού όπως συμβαίνει σήμερα.
Κορονοϊός: «Ή θα ελεγχθεί η κατάσταση ή θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία…»
Για έναν «πολύ δύσκολο χειμώνα» προειδοποιούν δύο γιατροί που έχουν ριχθεί από τους πρώτους στη «μάχη» κατά του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς Covid-19 του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», Συμεών Μεταλλίδης, και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, «ανοίγουν τα χαρτιά τους» στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, περιγράφουν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, προειδοποιούν για επέκταση της έξαρσης (και όχι «έκρηξης») της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις στην κυβέρνηση και αναφέρονται στο… bullying που υφίστανται από τους ανεμβολίαστους ασθενείς τους!
«Μεγάλη πίεση»
«Υπάρχει, σαφέστατα, πολύ μεγάλη πίεση στο νοσοκομείο. Από τις 20 εισαγωγές καθημερινά με κορονοϊό, έχουμε φτάσει πλέον τις 40 και η τάση συνεχίζει να είναι αυξητική. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες και, δυστυχώς, “πρωταγωνιστές” είναι οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι σε συντριπτική πλειονότητα γεμίζουν τις απλές κλίνες και τις Εντατικές. Υπάρχουν ελάχιστοι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και αυτοί είναι άτομα που αντιμετωπίζουν παράλληλα και πολλά άλλα προβλήματα υγείας», λέει ο κ. Μεταλλίδης. Η πρόβλεψή του για το μέλλον δεν είναι ευοίωνη. Οπως λέει, οι ανεμβολίαστοι θα συνεχίζουν να κολλάνε, θα γεμίζουν τα νοσοκομεία και παράλληλα θα μεταδίδουν τον ιό και στους εμβολιασμένους, αν έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους. «Και η κατάσταση θα συνεχίζεται σε αυτό το μοτίβο. Και το προσωπικό του συστήματος Υγείας έχει κουραστεί. Εχουν περάσει 19 μήνες και οι αντοχές μας συνεχίζουν να δοκιμάζονται», προσθέτει. Ξεκαθαρίζει ότι δεν τίθεται θέμα διαμάχης ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να μην κάνει το εμβόλιο. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζει ότι αυτό τον κάνει πολύ ευάλωτο στον ιό και επιπλέον μπορεί να μολύνει κάποιον που έχει ήδη ευαίσθητη υγεία και παράλληλα γεμίζει ασφυκτικά τα νοσοκομεία», είπε. Εκτίμησε ότι ο εμβολιασμός θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς, καθώς πάρα πολλοί αρέσκονται να ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι από τους γιατρούς και τους επιστήμονες.
«Κλειστό, λόγω πληρότητας»
Από την πλευρά του, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι το «Παπανικολάου» δέχεται την ίδια πίεση όπως τον φετινό Απρίλιο. «Σε μία μέρα κάναμε 44 εισαγωγές. Ελεος!», λέει με έμφαση, ενώ κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στο νοσοκομείο είπε: «Κλειστό, λόγω πληρότητας»! Ο διευθυντής της ΜΕΘ διευκρίνισε ότι η όλη κατάσταση διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου. «Προσπαθούμε να τηρήσουμε μια ισορροπία. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός στην κοινωνία. Ο κόσμος αντιμετωπίζει και άλλες ασθένειες και άλλα προβλήματα, τα οποία είχαν μείνει πίσω στα πρώτα κύματα της πανδημίας, καθώς δεν είχε ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην περιθάλψουμε ασθενείς με άλλα νοσήματα, αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να το κάνουμε αν αρχίσουμε πάλι να μετατρέπουμε ολόκληρες κλινικές για ασθενείς με κορονοϊό», είπε και πρόσθεσε: «Ή θα ελεγχθεί η κατάσταση ή θα καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Τόσο απλά!».
Τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες και ανθρώπινες δραστηριότητες. «Ηδη, στις ΗΠΑ αποφασίστηκε ο εμβολιασμός όλων των υπαλλήλων που πληρώνονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αν η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να ακολουθήσει το συγκεκριμένο παράδειγμα, θα πρέπει να πιέσει τους ανεμβολίαστους με περιορισμό των δραστηριοτήτων τους. Δηλαδή, τρένα, πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία, γυμναστήρια, θέατρα, εστιατόρια κ.λπ. να είναι προσβάσιμα μόνο στους εμβολιασμένους», είπε.
«Πόλεμος…»
Ερωτηθείς για τη γενικότερη πορεία της πανδημίας, απάντησε με γλαφυρό τρόπο: «Πάμε σε πόλεμο, με ανθρώπους που δεν πολεμούν και ξέρουν ότι θα πεθάνουν. Είναι σαν να έχουμε έναν στρατηγό που λέει στους στρατιώτες του ότι θα συμμετέχουν σε μάχη και πως τα όπλα -δηλαδή τα εμβόλια- βρίσκονται εκεί, αλλά οι μισοί επιλέγουν να πάνε στο πεδίο χωρίς να πάρουν το όπλο τους»! Ξεκαθάρισε πως μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από τους ασθενείς του είναι συνειδητοποιημένοι αντιεμβολιαστές. «Οι υπόλοιποι ανεμβολίαστοι είναι απλώς παραπλανημένοι. Πιστεύουν ό,τι βρίσκουν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν δίνουν σημασία στους γιατρούς. Μάλιστα, ορισμένοι δεν διστάζουν να μας βρίσουν! Βρίζουν τους γιατρούς στους οποίους έρχονται ζητώντας βοήθεια! Μας λένε “πουλημένους”, ότι “έχουμε μπει στο σύστημα” και μας κατηγορούν για το οτιδήποτε. Βέβαια, όταν και όσοι από αυτούς γίνονται καλά και στέκονται και πάλι στα πόδια τους, μας ζητούν συγγνώμη», πρόσθεσε.
Η πίεση θα κατέβει νοτιότερα
Ο κ. Καπραβέλος εκτίμησε ότι πολύ σύντομα υπό πίεση θα βρεθεί και το σύστημα Υγείας της Νότιας Ελλάδας. «Σήμερα, στην εύκολη διασπορά συμβάλλουν και οι καιρικές συνθήκες στη Βόρεια Ελλάδα. Εχει πέσει αρκετά η θερμοκρασία και αυτό βοηθά στην έξαρση της πανδημίας. Σε λίγο καιρό και η Νότια Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με τις ίδιες καιρικές συνθήκες και με δεδομένο ότι υπάρχουν και εκεί ανεμβολίαστοι, πολύ φοβάμαι ότι τις εικόνες και τις καταστάσεις που ζούμε σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα τις δούμε και σε μεγάλες πόλεις της Νότιας Ελλάδας», υπογράμμισε.
Το «κράτος των Αθηνών»
Και στους δύο κορυφαίους επιστήμονες τέθηκε το θέμα του χάους που χωρίζει τη Βόρεια από τη Νότια Ελλάδα στο επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης. Τόσο ο κ. Μεταλλίδης όσο και ο κ. Καπραβέλος τόνισαν ότι αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινωνιολογικής μελέτης. «Η καμπάνια εμβολιασμού ήταν κοινή για όλη τη χώρα. Ωστόσο, νομίζω ότι οι κάτοικοι στη Βόρεια Ελλάδα έχουν μάθει να μην ακούν το κράτος, να μην εμπιστεύονται εύκολα και να στέκονται απέναντι στο… “κράτος των Αθηνών”. Aλλωστε, πολλές φορές έχω ακούσει αυτήν την κατηγορία: Οτι έχω πουληθεί στο “κράτος των Αθηνών”. Αντε τώρα να τους εξηγήσεις…», πρόσθεσε ο κ. Καπραβέλος.
Πάντως, φορείς και επιστήμονες της Βόρειας Ελλάδας, τους οποίους απασχολεί το γεγονός πως η Μακεδονία και η Θράκη έχουν μείνει πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αφήνουν συνεχώς υπονοούμενα για πολιτική υποκίνηση και εκμετάλλευση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, βάζοντας παράλληλα στο πλάνο και τον ρόλο της θρησκείας, διαχωρίζοντας, ωστόσο, την επίσημη Εκκλησία.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ 3ης ΚΑΙ 4ης ΥΠΕ*
(σύνολο Μακεδονίας-Θράκης)
3η ΥΠΕ
ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΝΗΣ
427 80% απλές κλίνες Covid
32 90% ΜΑΦ
76 95% ΜΕΘ
4η ΥΠΕ
ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΙ ΤΥΠΟΣ ΚΛΙΝΗΣ
346 75% απλές κλίνες Covid
38 90% ΜΑΦ
61 95% ΜΕΘ
* Πέμπτη 28η Οκτωβρίου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- G20: Έφτασε η ώρα του λογαριασμού για το κλίμα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της COP26
- Το ενεργειακό «κόλπο γκόσο» του Κυριάκου Mητσοτάκη
- Καιρός: Με βροχές, καταιγίδες και κρύο φεύγει ο Οκτώβριος
- Πάπας Φραγκίσκος: Υψηλού συμβολισμού η άφιξη του Ποντίφικα στην Ελλάδα – Οι…
- Εκλογές ΚΙΝΑΛ… παιδεύουσι ΣΥΡΙΖΑ
- Σκηνές ροκ στο πάλκο της αντιπολίτευσης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr